Okej, znamo da je tek došla druga, ali ne možemo se suzdržati; što nas sve očekuje u trećoj sezoni Stranger Things

Već su najavljene treća i četvrta sezona hit serije

FOTO: Netflix promo

Prva sezona Stranger Things krenula je s vrlo malo najava, trailera i slične promidžbe, no vrlo brzo je zahvaljujući svojoj posebnosti i kvaliteti postala serija o kojoj se prošle godine najviše pričalo. Stoga ne čudi da je najava druge sezone izazvala daleko više hypea i interesa kod novopečenih fanova koji su jedva dočekali nastavak avantura popularne četvorke klinaca potpomognute s mističnom djevojčicom Eleven.

Druga sezona je izašla na Netflix 27. listopada, prigodno uoči Halloweena za vrijeme kojeg se odvijaju radnje obje sezone. Zajedničko mišljenje kritičara je da je druga sezona mračnija i više zastrašujuća, dok uspješno zadržava šarm nevinosti klinaca u koje smo se zaljubili u prvoj sezoni. Upravo je taj neopipljivi štih osamdesetih imao ključnu ulogu u uspjehu prve sezone. Krajnji zaključak je – da, druga sezona je dosljedna prvoj, čak i bolja u mnogim segmentima razvoja likova i općenite atmosfere koja ozbiljno naginje ka hororu. Već su najavljene treća i četvrta sezona serije, a mi smo izvukli nekoliko stvari o tome što smo saznali dosad i što bi nas moglo očekivati u novoj sezoni. Ukoliko niste pogledali prve dvije, upozoravamo vas da u nastavku slijede značajni spojleri

Što smo saznali dosad?

Druga sezona odgovorila je na mnoga pitanja. Eleven je ipak živa nakon što je uništila Demogorgona i živi kod šerifa Hoppera. Pužoliko biće koje je na kraju prve sezone Will povratio je zapravo beba Demogorgona, kojeg kasnije nalazi Dustin i naziva ga Dart, s kojim uspostavlja poseban odnos zbog kojeg će u ključnom trenutku Dart poštediti Dustina i njegove prijatelje. Jedno od najočitijih pitanja, postoje li ostali pokusni kunići prije Eleven, otkriveno je već u prvoj epizodi kad upoznajemo Kali, mladu Indijku koja je djelila ćeliju s Eleven dok su nad njima vršili eksperimente u Hawkins Labu.

Dodatno smo saznali da Upside Down, paralelna dimenzija s kojom Will može komunicirati ili je barem vidjeti, još nije završila s Willom. Novo čudovište, Shadow Monster ili kako ga kasnije klinci nazovu Mind Flayer, očito je usmjeren na Willa. Ono što dosad još ne znamo je razlog zbog kojeg u prvoj sezoni Demogorgon, a u drugoj Mind Flayer targetira upravo Willa i što je to toliko moćno u malom dječaku da je Mind Flayeru imperativ uspostaviti kontrolu nad njim.

Glavni negativac bi opet mogao biti Mind Flayer

Mind Flayer screenshot

Treća sezona bi nam trebala razjasniti mnoga još neodgovorena pitanja, no izgledno je da će fanovi morati na novu sezonu pričekati do kraja 2018. ili 2019. obzirom da je sve veća potražnja za zvijezdama serije. Finn Wolfhard, koji glumi Mikea u Stranger Things, a kojeg smo gledali i u ovogodišnjem hitu It, sljedeće godine će biti zauzet snimanjem nastavka horora prema djelu Stephena Kinga. Millie Bobby Brown koja je osvojila gledatelje ulogom Eleven, jedna je od likova u nadolazećem Godzilla: King of Monsters, a šerif Jim Hopper, tj. David Harbour, će zamijeniti Rona Perlmana kao novi Hellboy.

Glavni negativac treće sezone bi ponovno mogao biti Mind Flayer, sudeći po posljednjoj sceni u kojoj se za vrijeme srednjoškolkog plesa kadar izokrene i pokaže nam Upside Down u kojem se nad Hawkins nadvija gigantsko, mračno i prijeteće biće koje po svemu podsjeća upravo na Mind Flayera. “Zatvorili su portal kroz koji je Mind Flayer došao, no još uvijek je vrlo živ u Upside Downu i vrlo svjestan klinaca, a ponajviše Eleven s kojom se sukobio u posljednoj epizodi. Dotad se nije susreo s njom, a sada je svjestan njezinih moći. Htjeli smo natuknuti da priča s Mind Flayerom nije još završila stoga smo sezonu završili s tom posljednjom scenom u mračnom tonu”, rekao je ze Hollywood Reporter Ross Duffer, jedan od braće tvoraca serije.

Hoće li Will ponovno biti žrtva?

Noah Schnapp kao Will Byers screenshot

U prethodne dvije sezone Will je imao ulogu svojevrsne poveznice između dvije dimenzije, iako protiv svoje volje. Eleven je zatvorila portal kroz koji je Mind Flayer opsjeo Willa, no obzirom na zadnju scenu u kojoj vidimo slično čudovište koje se nadvija nad Hawkins, postavlja se pitanje hoće li Will ponovno biti žrtva i glavni katalizator radnje kad novo zlo zadesi mali gradić u sljedećoj sezoni. “Mislim da nije svo zlo izašlo iz njega. Postoji to ogromno čudovište koje uništava cijeli grad i opsjeda djecu, ali je dovoljno upaliti vatru u kaminu i pojačati grijanje kako bi nestalo? Nema mi to smisla i mislim da je još uvijek tu negdje i da će se vratiti”, rekao je za Hollywood Reporter Noah Schnapp koji glumi Willa.

Tko bi ga mogao zamijeniti

Gaten Matarazzo kao Dustin screenshot

Will se dosta napatio u prve dvije sezone, pa bi vjerojatno bilo previše očito da ga i u sljedećoj sezoni zadesi novo zlo, stoga je za očekivati da će se u trećoj sezoni braća Duffer okrenuti novoj žrtvi. Prvi logični izbor u tom slučaju je simpatični Dustin, koji je udomio Darta, mladunče Demogorgona s kojim je uspostavio poseban odnos. Upravo ta povezanost je spasila Dustina i njegovu ekipu kad se činilo da će ih Dart poubijati, a nije nemoguće da se Dart ponovno vrati (Eleven je isto tako na kraju prve sezone proglašena mrvom), a kroz vezu s Dartom, Dustin bi mogao uspostaviti vezu s demodogsima, kako ih sam naziva, u sljedećoj sezoni.

Ipak, Dustin bi mogao biti nova žrtva, obzirom da mu je na kraju druge sezonem, dok se s prijateljima probijao kroz podzemne hodnike, biće iz Upside Downa pljunulo u facu, a kao što je i sam rekao u panici, dio toga mu je ušao u usta. Slične sudbine je bio i šerif Hopper kojem se desila ista stvar u prethodnim epizodama, tako da postoji šansa da su obojica zaraženi nekim zlom zbog kojeg će, poput Willa, povratiti puža ili nešto mnogo gore.

Hoćemo li ponovno vidjeti Kali?

Kali (Linnea Berthelsen) podučava Eleven screenshot

Kali, koju Eleven naziva svojom sestrom jer je provela s njom većinu djetinjstva u zatočeništvu u Hawkins Labu, je broj osam u tom eksperimentu u kojem su zajedno sudjelovale. Pred kraj druge sezone smo saznali da je Eleven pronašla Kali u Chicagu, gdje Kali živi život sitnog kriminalca odbačenog od društva zajedno s grupicom sličnih otpadnika, a s ciljem da se osveti svima koji su joj učinili išta nažao. U osvetničkoj misiji jednostavno želi ubiti sve s njezine liste.

Eleven u kratkom periodu koji je provela s Kali doživljava ozbiljnu transformaciju, jednako fizičku koliko i emotivnu, no ne može se natjerati postati hladnokrvni ubojica na što ju Kali nagovara. Eleven odlazi od nje, ali nakon što je Kali bezbroj puta ponovila kako su njih dvije povezane kao sestre, za očekivati je da će se Kali pojaviti u sljedećoj sezoni. Ostaje za vidjeti koliko će se uplesti u Upside Down te koliko će utjecati na Eleven, no sigurno je da nismo još vidjeli sve od Kali. Isto tako je za očekivati da ćemo upoznati druge “brojeve” iz eksperimenta. Kali i Eleven su navedene kao pokušaji osam i jedanaest, pa postoji mogućnost da će se u seriji pojaviti i ostali pokušaji sa svojim jedinstvenim moćima.

Dustin i Hopper su udahnuli nepoznate spore koje bi se mogle razviti u neko novo zlo što ih čini potencijalnim negativcima sljedeće sezone, no prijetnja iz sjene bi zapravo mogla biti upravo spomenuta Kali. Sa svojim moćima kojima može bilo koga natjerati da vidi (ili ne vidi) ono što ona želi, spojeno s njezinom osvetoljubivom ubilačkom misijom da ukloni sve koji su joj nanijeli zlo, Kali bi se mogla naći u okršaju s Eleven koja nije toliko spremna ubijati kao njezina surogat sestra.

Dr. Brenner bi se mogao vratiti

Matthew Modine kao Papa s Eleven screenshot

U drugoj sezoni se Matthew Modine vratio kao dr. Brenner u samo par scena flashbackova i Eleveninih vizija, nakon što smo na kraju prve sezone vidjeli da ga je Demogorgon satrao. No jesmo li? Zapravo smo vidjeli Demogorgona kako skače prema njemu i u tom trenu se kadar prekinuo. “Iz perspektive gledatelja, bio bih jako nezadovoljan načinom na koji smo ubili Brennera – čudovište skoči na njega, a mi promijenimo kadar. Za nekog njegove težine u seriji, očekivan je veći klimaks. Stoga, da, postoji mogućnost da ćemo ga ponovno vidjeti”, rekao je Matt Duffer za IGN.

Klinci kreću u srednju školu

Lucas, Dustin, Mike i Eleven screenshot

Nova sezona će pratiti dinamiku prethodne, tako da možemo očekivati da će se radnja treće sezone odvijati godinu dana nakon druge. To znači da će klinci krenuti u srednju školu, što je logična progresija, ali donosi cijeli novi set društvenih dinamika među klincima. Istovremeno je za očekivati da ćemo upoznati i neke nove likove. “Čak i kad bismo htjeli nastaviti radnjom tamo gdje smo stali, ne možemo. Klinci jednostavno brzo odrastaju. Bit će godinu dana stariji kad krenemo sa snimanjem treće sezone, a obzirom na to koliko se mijenjaju u tom periodu, to ne možemo sakriti”, rekao je za Hollywood Reporter Matt Duffer.