Oprah Winfrey ušla u povijest SAD-a: njezin portret uvršten u stalni postav Nacionalne galerije portreta

Portret u punoj veličini koji ju prikazuje u ljubičastoj haljini u vrtu njezina doma u Kaliforniji djelo je slikara Shawna Michaela Warrena

Portret zvijezde američkog talk showa Oprah Winfrey uvršten je u stalni postav Nacionalne galerije portreta Smithsonian u Washingtonu, čime se ta filantropkinja, medijska mogulica i ikona suvremene američke pop kulture našla u društvu najpoznatijih ljudi koji su se svojim djelovanjem upisali u povijest Sjedinjenih Američkih Država.

Njezin portret, djelo slikara Shawna Michaela Warrena koje ju prikazuje u punoj veličini odjevenoj u ljubičastu haljinu u vrtu njezine kuće u Montecitu u Kaliforniji, našao se tako izložen uz bok onih abolicionistice Harriet Tubman, predsjednika Abrahama Lincolna i bivšega predsjednika Baraca Obame.

Smithsonian joj je mjesto u svojoj Nacionalnoj galeriji portreta dao kao globalnoj medijskoj liderici, filantropkinji, producentici, glumici, autorici i poduzetnici koja je dala značajan doprinos američkoj popularnoj kulturi te jer je kao producentica i voditeljica “pokazala nenadmašnu sposobnost povezivanja s ljudima, inspirirajući ih da postanu najbolja verzija samih sebe”.

Ljubičasta nije slučajna

Potekla iz siromaštva a danas milijarderka, Winfrey se proslavila kao voditeljica “The Oprah Winfrey Showa”, koji je prikazivan punih 25 godina te joj je priskrbio titulu “kraljice medija” i kulturne ikone i učinio ju najbogatijom Afro-Amerikankom 20. stoljeća pa i, u jednom trenutku, jedinom crnom milijarderkom u svijetu.

Na slici pozira u ljubičastoj haljini, što nije slučajno – ljubičasta je boja za nju osobito važna: uloga Sofije u filmskom klasiku “Boja purpura” iz 1985., kako sama često naglašava, ključno je obilježila njezin život. Ljubičasti kaputi, ljubičaste haljine, ljubičasta odijela, ljubičasti šalovi, ljubičaste kravate, ljubičaste torbice — ljubičasta je obojila i njezin popis omiljenih stvari u 2023. godini, a dijeli ime i s “Bojom purpura”, glazbenom adaptacijom originalnog filma koja izlazi na sam Božić, a čija je Winfrey jedna od producentica.

Iako je svečanost otkrivanja portreta u Washingtonu bila obilježena ljubičastom bojom – stolovi za više od 340 visokih uzvanika prekriveni su tamnoljubičastim stolnjacima – Oprah se ipak tom prilikom pojavila u bijeloj haljini. U svojem se emotivnom obraćanju prisjetila djetinjstva u kojemu je odrastala u siromaštvu, istaknuvši kako je već s četiri godine znala da je predodređena “za nešto veće”.

Velika čast i rijetkost

“Točno sam mogla osjetiti da u meni postoji nešto, čula sam taj tada još uvijek sitan glas”, rekla je pred prepunim auditorijem. “I počela sam već vrlo rano obraćati pažnju na taj glas. I taj me još uvijek sitni glas doveo do današnjeg dana… Naučila sam oslanjati se na njega i prihvatiti da Bog može sanjati veće snove za nas nego što bismo se ikada usudili sami sanjati. Zbog svih snova koje sam imala, nisam ni znala da uopće postoji nacionalna galerija”, rekla je.

“Dok stojim ovdje uoči svojeg 70. rođendana, to da je moj portret uvršten u Nacionalnu galeriju portreta, uz sve velikane: Harriet Tubman, Frederick Douglass, Abraham Lincoln, Ida B. Wells , Michelle i Barack Obama, Lena Horne, John F. Kennedy, Oprah Winfrey (…)”.

To da je njezin portret uvršten u stalni postav ove galerije doista je rijetkost: Nacionalna galerija portreta, koja u svojem fundusu čuva više od 26 tisuća umjetnina, u posljednjih je 30 godina naručila samo 35 portreta živućih ljudi.