Organ Vida će ove godine biti totalno drugačiji, postat će prvi festival koji se financira crowdfunding kampanjom

Organizatori najvećeg fotofestivala u Hrvatskoj upravo otvorili Kickstarter

Vizualni identitet Kickstarter kampanje Organa Vida
FOTO: Alma Šavar i Anta Bučević/organvida.com

Međunarodni festival fotografije Organ Vida jedini je festival suvremene dokumentarne fotografije u regiji Jugoistočne Europe koji će se ove godine u Zagrebu održati po sedmi put. Osim što je to dobra vijest sama po sebi, ove godine uvode jedan novitet koji je stvarno drugačiji od svega što su naši festivali radili.

Naime, Organ Vida upravo je pokrenuo Kickstarter kampanju kojom planiraju dodatno financirati festival i trebala bi im pomoći da ostvare sve ideje koje su smislili. Ovo je prvi put da se jedan hrvatski festival financira crowdfunding kampanjom. Kickstarter je pouzdan online servis za dobrovoljno prikupljanje novca za najrazličitije sadržaje, a Organ Vida kampanju je počeo jutros, točno u 9 sati. Trajat će 30 dana, od 25. svibnja do 25. lipnja, a cilj je prikupiti 9500 kanadskih $, no nagrade i zahvale onima koji podrže festival dodjeljivat će se već i od uplata od samo jednog dolara.

Kako to da su se organizatori odlučili pokrenuti Kickstarter kampanju? “Kako je svake godine festival sve bogatiji programom i gostima, a udruzi je kao neprofitnoj organizaciji teško financijski pokriti produkciju festivala i ostvarivati ideje, odluka za pokretanje Kickstarter kampanje bila je više nego logična. Model crowdfunding financiranja nam je poznat, Kickstarter platforma je zanimljiva mladima, a sam festival okuplja veliku međunarodnu zajednicu”, objašnjavaju organizatori.

Najbolja fora u Kickstarter kampanjama je to što se organizator mora pobrinuti da donatorima ponudi neke nagrade. I Organ Vida se potrudio da osmisli neke stvarno zanimljive. Od očitih, kao što su festivalske majice i potpisani plakati fotografa, pa do malo drugačijih, poput Borovo tenisica dizajniranih posebno za kampanju Organa Vida, te večere s pozvanim umjetnicima i organizatorima ili nekoliko dana boravka u Zagrebu uz stručno vodstvo kroz sve izložbe festivala.

Otvorenje izložbe "Refleksije" na OV6 u Laubi
Otvorenje izložbe “Refleksije” na OV6 u Laubi organvida.com

Novac dobiven Kickstarter kampanjom poslužit će za produkciju izložbenog materijala, tiskanje promotivnog materijala i kataloga, ugošćivanje gostiju i sudionika, tehniku, troškove organizacije i troškove kampanje. Priprema za crowdfunding kampanju bila je dugoročna i iscrpna, a pripremao ju je cijeli organizacijski tim Organa Vida u sastavu: voditeljica kampanje Medina Rešić, autor videa Matija Pekić, dizajnerice Alma Šavar i Anta Bučević, voditeljica odnosa s javnošću Karla Milevoj i suradnici Hanna Kunić, Ana Marjanović, Matej Subotić, Martin Šatović, Ana Pavlić i Marko Mihaljević, uz kreativno vodstvo Ana-Marije Petričević i Marine Paulenke, direktorice festivala.

Otvorenje izložbe "Prostori" na OV5 u HDLU
Otvorenje izložbe “Prostori” na OV5 u HDLU organvida.com

Udrugu Organ Vida čini kreativni tim mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu putem predstavljanja radova s relevantnim pričama iz regije i svijeta koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici. Da se cilj festivala iz godine u godinu ostvaruje, dokazalo je više od 150 predstavljenih umjetnika te velika međunarodna publika koja svake godine prati i posjećuje festival, a prijave na natječaj dolaze iz više od 50 zemalja svijeta.

Predavanje Emme Bowkett na OV6
Predavanje Emme Bowkett na OV6 organvida.com

Festival se održava svake godine u rujnu i okuplja značajna imena sa svjetske fotografske scene, uz jačanje dijaloga među različitim kulturama. Na nekoliko lokacija i tijekom dva tjedna festival nudi pregršt fotografskih izložbi, stručno-teorijskih predavanja i panela o suvremenoj fotografiji, razgovora s umjetnicima, radionica, pregleda portfolija te zabava i koncerata. Festivalu prethodi natječaj koji svake godine ima svoju temu, a ovogodišnji problematizira pojam granica. Ovogodišnji festival realizirat će se upravo pod okriljem “Granica” od 3. do 18. rujna u Galeriji Klovićevi dvori kao središnjem mjestu događanja.