Organizatori Zlatnih globusa odlučili su promijeniti pravila nakon skandala s filmom Marsovac

SF drama Ridleya Scotta Marsovac proglašena je najboljom komedijom

FOTO: AFP

Jedna od najvažnijih holivudskih institucija, Zlatni globus, najavila je da će promijeniti pravila za dodjelu nagrade u kategoriji najbolja drama ili mjuzikl nakon što je ove godine tu nagradu osvojio znastveno fantastični blockbuster Marsovac, piše Guardian. Odluku producenata spomenutog filma redatelja Ridleya Scott da se film natječe u kategoriji najbolje komedije odmah su krizirali mnogi.

Tako je redatelj Judd Apatow primjerice poručio da dramski filmovi s humorističnim elementima ne bi sami smjeli moći birati kategoriju u kojoj će se natjecati. A usput se posprdno zapitao može li američki film u kojem glavne uloge igraju Amerikanci azijskog podrijetla osvojiti nagradu za najbolji strani film.

Njegova, ali i slične kritike, konačnu su, izgleda, naletjele na plodno tlo jer je organizator Zlatnih globusa – Hollywood Foreign Press Association – odlučio poduzeti potrebne mjere kako bi se takav scenarij u budućnosti onemogućio. Shodno tome odlučeno je da se “drame s elementima komedije moraju natjecati u kategoriji drame”.

Kontroverzna odluka žirija

Marsovac je u kategoriju komedije, inače, ušao tek u prosincu, što je relativno kasno, i to zahvaljujući odluci žirija koji pak je po tom pitanju bio dosta podijeljen.

Zbog te odluke kasnije su filmovi (Trainwreck, The Big Short, Joy i Spy) koje se doista može smatrati komedijama ili mjuziklima ostali bez zasluženih nagrada. A skandal se samo produbio kad je Matt Damon nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu.

Salve kritika

Apatow se kasnije, na dodjeli nagrade Critics’ Choice, osvrnuo na Zlatne globuse. “Matt Damon upravo zuri u mene”, rekao je s pozornice poznati redatelj. “Nakon cijele priče o komediji sa Zlatnih globusa. Mi imamo samo jednu nagradu, Matt, to je sve što smo dobili. Osjećam se poput štrebera u srednjoj školi kojem si ti ukrao novac za užinu”, rekao je.

Ranije se na taj događaj osvrnuo i na svom Twitter profilu napisavši: “Pokušati dominirati kategorijom komedije kad si zapravo drama koja se boji dramske kompeticije je doista odraz slabosti.”

Gomila promjena pravila

Promjena pravila u kategoriji komedije inače je tek jedna od mnogobrojnih promjena najavljenih za dodjelu idućih Zlatnih globusa. A koliko je organizator ozbiljno pristupio promjeni koncepta dokazuje i činjenica da su sve planirane promjene raspisane na čak 11 stranica.

Još jedna od važnijih promjena bit će i ta da se ljudima iz velikih studija zabranjuje organizacija domjenaka s glasačima Hollywood Foreign Press Associationa od dana objave nominacija do finalne ceremonije dodjele nagrade koja će se, usput, iduće godine odviti 8. siječnja.