Nekad je nužno odabrati stranu

Oscari: Briljirali su Green Book, Rami Malek, Olivia Colman i Alfonso Cuarón

Mali pregled ovogodišnjih dobitnika

February 24, 2019 - Hollywood, California, United States: Mahershala Ali, Linda Cardellini, Octavia Spencer after accepting the Best Picture award for Green Book backstage at the 91st Academy Awards on Sunday, February 24, 2019 at the Dolby Theatre at Hollywood & Highland Center in Hollywood, CA.  , Image: 415774956, License: Rights-managed, Restrictions: No publication by USA media No publication in Los Angeles Daily News, Orange County Register, LA Opinion, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris
FOTO: Profimedia, Polaris

Film “Zelena knjiga: Vodič za život” proglašen je najboljim filmom, Rami Malek i Olivia Colman najboljim glavnim glumcima, dok je Oscarom za režiju nagrađen redatelj filma “Roma” Alfonso Cuarón. Najviše Oscara, ukupno četiri, osvojila je glazbena biografija “Bohemian Rhapsody” i to za glavnu mušku ulogu, montažu, montažu zvuka i zvuk, a s po tri slijede “Zelena knjiga: Vodič za život”, “Roma” i “Black Panther”.

“Zelena knjiga: Vodič za život” proglašen je najboljim filmom, nakon što je osvojio i nagrade za sporednu mušku ulogu (Mahershala Ali) i originalni scenarij. Film je bio nominiran i za glavnu mušku ulogu (Viggo Mortensen) te za montažu, a u kategoriji najboljega filma konkurirali su mu “Crni član KKKkluba”, “Black Panther”, “Bohemian Rhapsody”, “Roma”, “Miljenica”, “Zvijezda je rođena” i “Čovjek iz sjene”.

“Ovo je poput sna”, rekao je Peter Farrelly, redatelj filma preuzimajući nagradu. “Ovaj je film snimljen s ljubavlju i poštovanjem. Bila nam je čast i privilegij”, istaknuli su dodavši da cijeli film govori o ljubavi, o činjenici da moramo voljeti jedni druge unatoč razlikama”. Film “Zelena knjiga: Vodič za život” inspiriran je istinitom pričom o afro-američkom klasičnom i jazz pijanistu Donu Shirleyu (Mahershala Ali) i njegovu vozaču i tjelohranitelju Tonyju Lipu (Viggo Mortensen) na turneji po američkom jugu.

Rami Malek nagrađen za Freddieja

Tridesetsedmogodišnji Rami Malek, kojemu je ovo bila prva nominacija za Oscara, nagrađen je za ulogu preminuloga pjevača grupe Queen Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rhapsody”, za koju je dosad već osvojio nagradu BAFTA-e, Emmy i Zlatni globus. “Možda nisam bio prvi izbor za ovu ulogu, ali mislim da je dobro ispalo. Hvala što ste mi dopustili da budem mali dio vaše izvanredne ostavštine. Ostajem zauvijek vaš dužnik”, rekao je Malek zahvaljujući članovima grupe Queen.

Dodao je da se, dok je bio mali, kao sin imigranata iz Egipta, borio sa svojim identitetom te pokušavao shvatiti tko je. “Svima koji se tako osjećaju – napravili smo film o gay muškarcu, imigrantu, koji je cijeli život ostao svoj. Ova priča ga slavi i dokaz je da svi žudimo za ovakvim pričama”, rekao je Malek primivši nagradu.

Za Oscara za glavnu mušku ulogu bili su nominirani i Bradley Cooper za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, William Dafoe za ulogu Vincenta van Gogha u filmu “At Eternity’s Gate”, Christian Bale za ulogu američkoga potpredsjednika Dicka Cheneya u filmu “Čovjek iz sjene” i Viggo Mortensen za ulogu u filmu “Zelena knjiga: Vodič za život”.

Najbolja glavna glumica Olivia Colman

Oliviji Colman Oscara je donijela uloga kraljice Anne u povijesnoj drami “Miljenica” Yorgosa Lanthimosa, za koju je već osvojila nagradu BAFTA-e i Zlatni globus. Četrdesetpetogodišnoj engleskoj glumici ovo je prvi Oscar i prva nominacija, a u kategoriji najbolje glavne glumice konkurirale su joj Glenn Close za film “The Wife”, Lady Gaga za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, Yalitza Aparicio za ulogu u filmu “Roma” te Melissa McCarthy za film “Can You Ever Forgive Me?”.

“Ovo je doista stresno. Presmiješno je, osvojila sam Oscara”, rekla je Colman. “Čudesno je biti u istoj kategoriji s izvanrednim glumicama, s Glenn Close, koja je moj idol”, dodala je našalivši se kako se to više nikad neće dogoditi. Film “Miljenica” bio je nominiran u deset kategorija, uz ostalo za najbolji film, režiju te dvije nominacije za sporedne ženske uloge (Emma Stone i Rachel Weisz).

Cuarón najbolji režiser s filmom Roma

Nakon Oscara za fotografiju i najbolji film na stranom jeziku, Alfonso Cuarón za film “Roma” osvojio je i onaj za režiju. “Želim zahvaliti Akademiji što je prepoznala film u čijem je središtu pripadnica domicilnog stanovništva, pripadnica 70 milijuna kućnih pomoćnica u svijetu, lik koji je kroz povijest bio prognan u zadnje redove kina”, rekao je meksički redatelj,

Kao umjetnici, dodao je, moramo gledati ondje gdje drugi ne gledaju. “To je još važnije u vremenima kada nas se potiče da skrenemo pogled”, istaknuo je Cuarón. Ovo mu je drugi Oscar za režiju, nakon što ga je 2013. osvojio za film “Gravitacija” i tako postao prvi Meksikanac koji je osvojio tu nagradu.

Film “Roma” bio je nominiran u deset kategorija, uz ostalo i za najbolji film, a u ovoj su mu kategoriji konkurirali Adam McKay (Čovjek iz sjene), Yorgos Lanthimos (Miljenica), Spike Lee (Crni član KKKlana) i Pawel Pawlikovski (Hladni rat).