Ovogodišnji Oscari su završili, a ovo je osam stvari koje o njima morate znati

Leonardo DiCaprio je konačno osvojio svog prvog Oscara

Actress Brie Larson (L), winner of the Best Actress award for 'Room,' attends the 88th Annual Academy Awards Governors Ball at Hollywood & Highland Center in  Hollywood, California, on February 28, 2016.
 / AFP / ANGELA WEISS
FOTO: AFP

Oscari su prošli i čini se da je veći dio favorita ipak nagrađen. Dobro, svi su ostali pomalo iznenađeni kad je film Spotlight proglašen najboljim filmom godine (iako je tu nagradu itekako zaslužio), ali zato su Leonardo DiCaprio i Brie Larson očekivano pobijedili.

No, tome unatoč je ostalo i nešto mjesta za iznenađenja. Recimo, najboljim sporednim glumcem proglašen je Mark Rylance, makar je cijeli svijet očekivao da će u toj kategoriji pobijediti Sylvester Stallone, a Akademija je i prvi put u svojoj povijesti pokazala da cijeni majstore zvuka.

No, krenimo redom.

1. Nastup Lady Gage

Lady Gaga iza sebe ima najbolji mjesec u svom životu. Prvu je pjevala američku himnu na Super Bowlu, a zatim je na Grammyijima izvela tribute Davidu Bowieju.

Svoj drugi nastup na dodjeli Oscara posvetila je žrtvama seksualnog nasilja otpjevavši naslovnu pjesma iz dokumentarca posvećenog žrtvama silovanja.

https://www.youtube.com/watch?v=901_umDEXAE

2. Veličanstvena pobjeda ‘Mad Maxa’

Film Pobješnjeli Max dominirao je cijelom prvom polovicom Oscara. Osvojio je čak šest zlatnih kipića. Nije, doduše, odvojio niti jedan u nekoj od značajnijih kategorija, ali ekipi Pobješnjelog Maxa i dalje ostaje utjeha da su osvojili duplo više Oscara nego bilo koji drugi film ove godine.

3. ‘Spotlightu’ Oscar za najbolji film

Kako je cijeli svijet mislio da je pobjednik u kategoriji najboljeg filma odavno poznat, samo su rijetki mogli sakriti iznenađenje kad je najboljim proglašen film Spotlight.

Spotlight je, za one koji to još ne znaju, McCarthyjev film koji prati novinare koji razotkrivaju pedofile u Katoličkoj crkvi.

4. Monolog Chrisa Rocka

Polako se približavamo sredini liste. Monolog kojim je Chris Rock otvorio ovogodišnju dodijelu Oscara bio je zabavan, ali ne dovoljno da traje 10 minuta.

https://www.youtube.com/watch?v=DUVjhSdZ4qk

On je, naime, svoj cijeli govor posvetio rasizmu u Hollywoodu. Odlična tema, s obzirom na to da već tjednima svi pričamo samo o tome, ali fore su mu mogle biti ipak nešto bolje.

5. Spoileri u najavi Cate Blanchett

Nije ovo neki veliki grijeh, ali ‘Carol’, film zahvaljujući kojem je Cate Blanchett nominirana za najbolju glumicu, dosta je spor. U prijevodu bi to značilo da ne obiluje baš nekakvim preokretima u radnji pa je upravo stoga pomalo bezveze što jedan od rijetkih takvih prikazan u najavi za Cate Blanchett.

6. Ali G

Da, Sacha Baron Cohen jučer je nakratko opet oživio svoj najpoznatiji alter ego, Alija G-a. Taj je čovjek dosta osramotio kad se našalio na račun filma Soba (radi se o filmu koji prikazuje priču zlostavljene i zatočene samohrane majke) rekavši da se radi o još jednom filmu u kojem se pojavljuju samo bijelci.

https://www.youtube.com/watch?v=8j86Pt4Bu-8

Dobro, vjerojatno nije time mislio ništa loše, ali cijela dvorana ostala je šokirana kako se mogao šaliti na račun silovane majke.

7. Govor zahvale Sama Smitha

E, svake godine netko mora održati najgori govor. Možda je ove godine izostao onaj Kate Winslet, ali ta nimalo laskava titula otišla je u ruke njenog zemljaka Sama Smitha. Pohvalio se što je prvi gay muškarac koji je osvojio neki Oscar. Šteta što je zaboravio na 2009. kad je Dustin Lance Black osvojio Oscara kao prvi gay muškarac.

Stvari bi bile malo bolje da se sjetio u govoru spomenuti i Anohni, prvu trans ženu nominiranu za Oscar. Zajednica je mala, takve se stvari znaju. No, Akademiji to i nije vjerojatno naročito smetalo s obzirom na to da umjetnicu nisu čak niti pozvali na pozornicu kako bi izvela pjesmu zahvaljujući kojoj je dobila nominaciju za, logično, najbolju pjesmu.

8. Zatvaranje dodjele

Na kraju je svirala pjesma Fight the Power Public Enemyja. Vjerojatno je to trebalo čak i biti smiješno jer se trebalo protumačiti kao da se Akademija našalila na svoj račun, ali nitko to nije tako shvatio.