Osječki HNK radi ogroman projekt; predstavu s 89 uloga prema romanu Drage Hedla

Donjodravsku obalu režira Zlatko Sviben, a premijera je 28. lipnja na autentičnoj lokaciji

08.04.2019., Osijek - Prva proba drame Donjodravska obala prema istoimenom romanu Drage Hedla u reziji Zlatka Svibena kojom se planira otvoriti ovogodisnje Osjecko ljeto kulture. Zlatko Sviben.  .  
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ovaj tjedan je u osječkom HNK održana javna proba predstave Donjodravska obala. Radi se o prvom scenskom uprizorenju romana koji je napisao književnik i Telegramov istraživački novinar Drago Hedl. Režiju potpisuje Zlatko Sviben, koji je i dramatizirao tekst s impresivnim brojem uloga – 89. Riječ je stoga o vrlo opsežnom projektu, koji će premijerno biti prikazan 28. lipnja, na autentičnoj lokaciji na kojoj je smještena i radnja romana – na Donjodravskoj obali.

Priča prati jednu folksdojčersku osječku obitelj u pedesetim godinama, u poslijeratnom društvu, i to kroz oči sedmogodišnjeg dječaka Dade Keninga. On upija priče koje ga okružuju i prati tijek događaja koji nepovratno utječe na njegovu obitelj. Roman nije u potpunosti proizvod mašte, kako priznaje autor, u njemu se miješaju mnogi autobiografski elementi života. Između ostalog, glavni lik romana s obitelji živi na adresi na kojoj je djetinjstvo proveo i autor.

Drago Hedl na probi u osječkom HNK PIXSELL

Uprizorena polubiografska priča

“Mene jako zanima kako će redatelj Zlatko Sviben i cijela ta ekipa vidjeti i doživjeti junake ove priče. I na kraju, kako će publika to doživjeti, kako će se to podudarati s onim što sam ja kao autor u romanu htio reći čitateljima”, živo priča Hedl i kaže da je ovo za njega potpuno novo iskustvo- vidjeti uprizorenu priču koju je sam napisao i djelomično doživio. “Siguran sam da će ova ekipa to odraditi spektakularno”, kaže nam i odaje da bi se uskoro mogao naći u sličnoj situaciji, jer se trenutno planiraju neki zanimljivi projekti vezani za ekranizaciju njegovih kriminalističkih romana.

Hedla, zapravo naratora priče, glumit će poznati glumac Darko Milas. Naravno, mnoge uloge pripale su djeci, koja su, čini se, izvrsni suradnici. “Vidio sam na njihovim licima ozarenost, jedan dječak mi se čak pohvalio da je u knjižnici posudio knjigu i da je već pročitao prvih stotinjak stranica. Siguran sam da među njima postoji bar jedan Slavko Štimac“, kaže Hedl.

Dječji glumci na probi u osječkom HNK PIXSELL

Veliki ansambl i produkcija

Radit će se o ambijentalnoj predstavi, na otvorenom, objašnjava nam intendantica osječkog HNK, Dražena Vrselja, i napominje da će veliku ulogu u predstavi odigrati upravo prostor. “Ima u knjizi jedan šuplji stup u kojeg se dječak uvuče kako ga ne bi pronašli, taj stup još tamo postoji, i ta scena će biti odigrana. Sav prostor je iskorišten, na tragu onoga kako je to zaista i bilo”, kaže. “To je dokumentaristički jako zanimljiva pozicija”, kaže redatelj, Zlatko Sviben. “Tu je nekad bila kompa, prijevozno sredstvo s jedne obale Drave na drugu, zatim je tu bila i pruga za tvornicu Kožaru, gdje je radio otac glavnog lika, dječaka Dade, pa je bio tu ribarski dom…”, dodaje objašnjavajući kako je važno što i ti prostori imaju ulogu u predstavi.

“Neke stvari su potpuno očuvane, neke nisu”, kaže nam Sviben i napominje da, primjerice, kuće u kojoj je Hedl živio, više nema. Inače, za gospodina Svibena ovo je jedan od najvećih projekata u koje se upustio. Radi se o predstavi zbilja epskih razmjera; osim što će se prikazati na otvorenom, radnja predstave nosi 89 uloga, gotovo isto toliko glumaca, od kojih su 25 njih djeca. Važan dio projekta je i filmski dio koji će biti ukomponiran u predstavu, a projekt podupire grad Osijek s pola milijuna kuna. Izgleda da je priča važna za Osijek koliko je i Osijek važan za priču.

08.04.2019., Osijek - Prva proba drame Donjodravska obala prema istoimenom romanu Drage Hedla u reziji Zlatka Svibena kojom se planira otvoriti ovogodisnje Osjecko ljeto kulture. Zlatko Sviben. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

Redatelj Sviben obraća se nazočnima na probi u osječkom HNK

Priča Osječana

Inače, ideja da se uprizori Hedlova priča dolazi od prethodnog, sada umirovljenog intendanta, Božidara Šnajdera, koji je uporno nastojao da program kazališta bude u što većoj mjeri sačinjen od priča vezanih za Osijek. “Ja sam pročitao Draginu knjigu i bio sam fasciniran”, kaže gospodin Šnajder, objašnjavajući kako su vrlo brzo krenuli u projekt. “Redatelju Svibenu jako vjerujem, surađivali smo mnogo, a Drago nam je mnoge korisne stvari sugerirao. Angažiran je i aktivan kao rijetko tko”, kaže i dodaje kako je jako sretan što je nova intendantica nastavila taj projekt.

“Meni je iznimno drago da se ovdje radi o upravo o tekstu Drage Hedla, Osječanina. Ovo je jedna specifična osječka priča, a osječku priču nitko ne može napraviti kao osječki HNK”, rekla nam je gospođa Vrselja. Dakle, predstava će premijerno na obali Drave, 28. lipnja, čime će se otvoriti Osječko ljeto kulture. Bit će prikazana tri puta tijekom te dvotjedne manifestacije, a na jesen se seli na pozornicu osječkog HNK u nešto drugačijem izdanju.