Osvanule su nominacije za Zlatni globus i moramo priznati da su nas neka imena na listi dosta začudila

Najveći šok priredila nam je nominacija Lady Gage za najbolju glumicu u TV seriji

A general atmosphere is seen at the 73rd Annual Golden Globe Awards nominations in Beverly Hills, California, on December 10, 2015. AFP PHOTO /VALERIE MACON / AFP / VALERIE MACON
FOTO: AFP

Godina se bliži kraju, a to znači da nam se približavaju dodjele velikih filmskih nagrada, a prvi su na redu Zlatni globusi. Pred koji trenutak je objavljena lista nominiranih za tu prestižnu nagradu (za koju se često govori da je indikativna za onu još prestižniju, Oscara) i čini se da bi neke zvijezde u siječnju mogle povećati kolekciju svojih zlatnih globusa.

Lezbijska romantična drama Carol i komedija o Wall Streetu The Big Short osvojili su u četvrtak najviše nominacija za filmsku nagradu Zlatni globus, a među nominiranima su filmovi najrazličitijih žanrova, od indie trilera do visokobudžetnih znanstveno-fantastičnih avantura.

Žanrovski šareni filmovi u konkurenciji za najbolji film

Konkurencija Carol u kategoriji najbolje drame je The Revenant, psihološki triler Room, priča o istrazi seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi Spotlight (dodatne nominacije u kategorijama najbolje drame, redatelja i scenarija) i triler Pobješnjeli Max: Divlja cesta, neočekivani nominirani u toj kategoriji u kojoj se rijetko nađu visokobudžetni blockbusteri.

The Big Short, koji pruža uvid u to kako se rasprsnuo nekretninski balon koji je 2008. doveo do recesije u SAD-u, predvodi kategoriju komedije s četiri nominacije: za najbolju komediju, scenarij i glumca Christiana Balea i Stevea Carella.

Konkurencija su mu svemirska avantura The Martian, ludorija Melisse McCarthy Spy, komedija Trainwreck i Joy, inspiriran pričom o ženi koja je dizajnirala čudotvorni močo Miracle Mop.

Lezbijiski film Carol jedan od glavnih favorita

Carol, priča o udanoj starijoj ženi koja se pedesetih godina prošlog stoljeća zaljubljuje u mladu djevojku skupila je pet nominacija, uključujući i one za najbolju dramu, najboljeg redatelja, najbolji scenarij i najbolje glumice: Cate Blanchett i Rooney Marru. Cate Blanchett ih je dosad inače skupila već tri, a izgleda da bi početkom iduće godine mogla dobiti i četvrti.

Dobre šanse za pobjedu u kategoriji najbolje ženske uloge ima i Šveđanka Alicia Vikander koja je nominirana za čak dvije svoje uloge. Njezina prva nominacija odnosi se na glavnu ulogu u Filmu The Danish Girl, još jednom filmu queer tematike, a drugu je nominaciju osvojila za najbolju sporednu žensku u filmu Ex Machina.

Veterani se vraćaju

Zanimljivo je da je u istoj kategoriji (najbolja sporedna uloga) nominirana i veteranka američkog glumišta, Jane Fonda. Ova sedamdesetsedmogodišnjakinja pojavila se u Sorentinovom filmu Mladost i to joj je osiguralo priliku da se bori za svoj osmi kipić.

No, nije ona jedina nominirana holivudska veteranka u utrci za Zlatni globus. Sylvester Stallone (69) također se pojavio na listi nominiranih i to za sporednu mušku ulogu u filmu Creed. Podsjećamo, ovo bi mogao biti njegov prvi globus nakon što su mu propale dvije nominacije za ulogu Rockyja Balboe.

Opaka muška konkurencija

Leonardo DiCaprio dogurao je sa svojom ulogom gotovo nijemog lovca do svoje jedanaeste nominacije za Zlatni globus, a dobre šanse u konkurenciji za najboljeg glumca trebao bi imati i Michael Fassbender za naslovnu ulogu u biografskom filmu Steve Jobs.

Osim njih nominirani su još i glumci poput Eddieja Redmaynea, Willa Smitha, Matta Damona, Ala Pacina, Christiana Balea, Stevea Carella, Jennifer Lawrence, Amy Schumer, Melisse McCarthy, Maggie Smith i Lily Tomlin.

Iznenađenja i na televiziji

Treba priznati da sva ova dosad nabrojena imena i nisu neka osobita iznenađenja s obzirom da se radi o sjajnim glumcima, ali zato nominacija Lady Gage (koja je nominirana za glumu u seriji American Horror Story) itekako jest. Za svoj rad na televiziji nominirani su još Jamie Lee Curtis, Christian Slater, Jon Hamm, Liev Schreiber i Alan Cumming.

Što se ostalog dijela nominacija koji se tiče televizijskog programa tiče, opet su dominirale streaming platforme poput Netflixa, Hulua i Amazona sa svojim serijama Narančasto je novo crno, Transparent i Veep. Korak s njima uspio je držati samo HBO i to zahvaljujući svojoj megapopularnoj seriji Igra prijestolja.