Otišao je Amos Oz

Napisao je dvadeset romana za koje je dobio velik broj međunarodnih nagrada

FOTO: Profimedia, Everett

Danas je, u 79. godini, preminuo izraelski pisac Amoz Oz, javlja BBC. Napisao je 20 romana i više od 450 članaka i eseja, a romani su mu prevedeni na više od 40 jezika, uključujući i hrvatski. Njegova najpoznatija djela su Crna kutija, Priča o ljubavi i tmini i Iznenada u dubini šume.

Ozova autobiografija, Priča o ljubavi i tmini, objavljena 2002. godine, nagrađena je Gotheovom nagradom grada Frankfurta, a po njoj je 2015. snimljen film. Smatra se jednim od najprodavanijih proznih djela u povijesti izraelske književnosti.

Dobitnik brojnih nagrada i pacifist

Amos Oz dobio je i velik broj drugih nagrada, uključujući Izraelsku nagradu za književnost 1998. godine, Mirovnu nagradu njemačkih nakladnika i knjižara 1992., francusku nagradu Senders 2004., te Nagradu Franz Kafka 2013. godine.

Oz je rođen u Jeruzalemu 1939. godine. Odrastao je u četvrti Kerem Avraham, u kojoj je smješten velik broj njegovih romana. Studirao je filozofiju i književnost na Hebrejskom sveučilištu. Dio mladosti proveo je u kibucu, a život u izraelskim društvenim komunama bio je još jedan čest motiv u njegovim dijelima.

Počeo je objavljivati 1961. godine. Tri godine proveo je služeći u izraelskoj vojsci, a nakon toga sudjelovao je u Šestodnevnom ratu i Jomkipurskom ratu. Smatra se da su ta iskustva oblikovala pacifistički stav po kojem je bio poznat ostatak života. Bio je jedan od najpoznatijih zagovaratelja podijele Izraela na palestinsku i izraelsku državu.