Nekad je nužno odabrati stranu

Otišao je veliki zagrebački glumac Božidar Smiljanić

Njegov sin Mitja jutros je objavio vijest

25.01.2013., Zagreb - Bozidar Smiljanic, glumac
Photo: Borna FIlic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Preminuo je zagrebački glumac Božidar Smiljanić. Tu je vijest na Facebooku podijelio njegov sin, Mitja. “Agonija nije trajala predugo. Trajala je od 28. ožujka do 3 sata i 5 minuta, ovog jutra. Sedmog travnja 2018., moj otac je umro. Ovo je video koji je pušten na Pula Film Festivalu 2017., kad mu je dodjeljena Nagrada za životno djelo. Počivaj u miru, oče”, napisao je.

The agony was not too long. It lasted from the day 28.3. to 3.05. this morning. On 7th of April of 2018. my father had died. This is a video that was played for his lifetime award at Pula Film Festival 2017. RIP father. Today, and tomorrow, I shall bore you with his life and work and scenes from his films. BOZIDAR SMILJANIC (Actor, writer, producer, casting director, poet, husband and father) 20.09.1936.-07.04.2018.

Gepostet von Michael Reed am Freitag, 6. April 2018

Božidar Smiljanić imao je bogatu karijeru; pojavio se u 80 filmova: od 1953. kad je kao 16-godišnjak igrao u filmu Sinji galeb Branka Bauera, do 2016. kad je glumio u Grlićevom Ustavu Republike Hrvatske.

Kada je prije nešto više od godinu dana za Večernji komentirao kako je bilo igrati cijeli film u krevetu, Smiljanić je rekao: “Pa Bože moj, ugodno je biti u krevetu. Moram priznati da sam doslovce zaspao na snimanju. Jedan dan Rajko me počeo buditi, prepao se da sam umro. To je baš uloga koju je trebalo odraditi bez teksta, sa što manje glasa. Morate se saživjeti s takvom ulogom…”

Osim glumom, bavio se pisanjem

Glumio je, između ostalog, u filmovima Bitka na Neretvi, Kozara, Putovanje u Vučjak, Ljudožder vegetarijanac, a iza sebe ima i više od 100 kazališnih uloga te više od 40 serija (Velo misto, Kuda idu divlje svinje, Kapelski kresovi…).

Glumu je studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je kasnije i predavao, a od 1957. do 1973. bio je stalni član ansambla dramskog kazališta Gavella, a prošle je godine dobio nagradu Vladimir Nazor u kategoriji filma za životno djelo.

Osim što je glumio, Smiljanić je bio producent i pisac, izdao je roman Svi hrvatski kolovozi te je pisao brojne eseje.