Nekad je nužno odabrati stranu

Preminuo je i veliki John Hurt, imao je 77 godina

Legendarni britanski glumac umro je od raka gušterače

FOTO: Youtube

Legendarni britanski glumac Sir John Hurt umro je u dobi od 77 godina nakon dugotrajne borbe s rakom gušterače, objavio je njegov agent. Tijekom karijere duge šest desetljeća, Hurt je dva puta bio nominiran za Oscara, za uloge u filmovima “Čovjek slon” i “Ponoćni ekspres”.

Mlađoj publici najpoznatiji je po ulozi Mr Ollivandera u seriji filmova o malom čarobnjaku Harryju Potteru. Dobio je i nagradu Zlatni globus, te četiri nagrade BAFTA-e, uključujući i nagradu za životno djelo. Za njegove zasluge u kulturi britanska kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom 2015. godine.

Djetinjstvo preko puta kina

Hurt je rođen 22. siječnja 1940. godine u Chesterfieldu. Otac mu je bio amaterski glumac, a mama matematičarka. Glumom se oduševio u osnovnoj anglikanskoj školi. Na izbor životnog zanimanja svakako je utjecala činjenica da je živio preko puta kina. Hurt je sa 17 godina upisao Umjetničku školu Grimsby, a sa 19 je osvojio stipendiju za prestižnu Saint Martin’s School u Londonu.

Prvi film snimio je 1962. godine. Njegov stariji brat Michael je prešao na katolicizam i postao svećenik. Hurt je također imao posvojenu sestru Monicu. Glumac se 1962. godine oženio za glumicu Anette Robertson, ali su se rastali 1964. godine. Svoju najdužu vezu počeo je 1967. kada je upoznao francusku manekenku Marie-Lise Volpeliere-Pierrot.

Nije odustao od glume

Trebali su se vjenčati 1983. godine, ali je Marie-Lise preminula nesretnim slučajem. Nakon toga bio je u još tri relativno kratka braka. Kada je u svibnju 2015. godine objavljena informacija da boluje od raka, Hurt je izjavio da će da će nastaviti glumiti sve dok mu zdravlje to bude dopuštalo.