Otišao je Oliver

Oliver Dragojević preminuo je jutros u 71. godini

09.12.2010., Zagreb - Koncert Tomislav Bralic i Klapa Intrade koji se odrzao u Koncertnoj dvorani Drazen Petrovic. Na koncertu su uz Tomislava Bralica i Klapu Intrade nastupili i mnogi poznati hrvatski pjevaci.Oliver Dragojevic. 
Photo: Sinisa Kanizaj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Umro je Oliver Dragojević, jedan od najvećih hrvatskih pjevača. Tužnu vijest nam je potvrdio Goran Franić iz Oliverovog pratećeg benda Delfini.

“Nažalost, jutros u 5 sati je umro naš Oliver”, kazao nam je kratko Franić.

Umro u 71. godini života

Informacija je maloprije potvrđena i na službenoj Facebook stranici pjevača.

Oliver je umro jutros u 5 sati u splitskoj bolnici u 71. godini života, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Sprovod će biti u Veloj Luci

Njegov sin Dino je nešto kasnije za 24 sata rekao kako će Oliverov sprovod biti u Vela Luci jer je to bila njegova želja oduvijek, ali će ispraćaj biti i u Splitu gdje je živio.

Kazao je i kako su liječnici pokušali sve, ali je bolest jednostavno bila jača. ” Bio je samo sve lošije i na kraju je samo zaspao. Nije bio u bolovima niti u agoniji niti se mučio”, kazao je pjevačev sin.

7.12.1947. – 29.7.2018.

Gepostet von Oliver Dragojevic (Official) am Sonntag, 29. Juli 2018

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. u Veloj Luci na Korčuli. Kad je bio petogodišnji klinac tata Marko kupio mu je usnu harmoniku. Tada se, kažu, dogodila ljubav prema muzici, zbog koje je kasnije naučio svirati klavir, klarinet i bas-gitaru.

Početak karijere

U Splitu je završio Srednju glazbenu školu, a šezdesetih je postao član grupe Batali, prvi nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. s pjesmom Baloni.

Ipak, pjevačku karijeru započeo je 1974. godine na Splitskom festivalu, gdje je pobijedio s pjesmom “Ća će mi Copacabana”. Godinu poslije, sa šansonom “Galeb i ja” Dragojević je osvojio publiku. Ta mu je pjesma obilježila karijeru. Potom su uslijedile skladbe “Romanca”, “Oprosti mi, pape”, “Stari morski vuk”… Suradnja sa Zdenkom Runjićem potrajala je do skladateljove smrti i rezultirala s dvjestotinjak pjesama.

Prvi album izdao je 1975.

Drugu polovicu 70-ih obilježili su Oliverovi brojni hitovi. Za Jugoton je izdao svoj prvi album pod nazivom “Ljubavna pjesma” na kojem su bile poznate pjesme poput “Što učinila si ti”, “Picaferaj”, “Meni trebaš ti.” Godine 1976. Oliver je za svoju “Skalinadu” dobio nagradu za interpretaciju na splitskom festivalu.

Tada je, 1977., nastao i jedan od najvećih Oliverovih hitova “Nedostaješ mi ti”, koju je premijerno otpjevao na Karneval festu. Iste godine nastale su i danas popularne “Ako izgubim tebe” koju je pjevao na festivalu u Zagrebu, “Majko, da li znaš”, “Romanca” i “Melankolija” za koju je dobio nagradu publike u Splitu.

Jedna od najljepših Oliverovih balada “Vjeruj u ljubav” po kojem se zvao i njegov album, nastala je 1979. Sljedeće godine otpjevao je jedan od svojih najpoznatijih dueta, pjesmu “Nadalina” s legendarnim Borisom Dvornikom. Iste godine izašao je još jedan poznati duet, ovaj put s klapom Trogir – pjesma “Piva klapa ispo volta”.

Čuvena ‘Što to bješe ljubav’

Osamdesete su Oliveru donijele još više hitova i promovirale ga u jednog od najpopularnijih pjevača. Snimio je album “Karoca”, na kojem su bile “Laku noć Luiđi, laku noć Bepina”, “Ćer od starog kalafata”, “Ništa nova”, “Na kraju vijađa”. Godine 1983. na festivalu Vaš šlager sezone osvojio je doslovno sve, prvu nagradu publike, stručnog žirija, nagradu za tekst i najbolju interpretaciju za pjesmu “Moje prvo pijanstvo”.

Dalje su se redale pjesme koje su i danas, nakon više od trideset godina, popularne, kao što su “Luce mala”, “Anđele moj”, “Imala je lijepu rupicu na bradi”, “Adio, kumpanji”, “Kad bi samo jubit’ znala”, “Za mrvu ljubavi”, “Stine”, “More”. Oliveru je 1988. donijela brojna priznanja, prvo na Splitskom festivalu kojem se uvijek posebno rado vraćao za pjesmu “Što to bješe ljubav”. Osvojio je nagradu stručnog žirija, a pjesma je postala veliki hit.

S čuvenom pjesmom “Dženi” je osvojio drugo mjesto na Jugoviziji. Tada su izašle i “Jedan od mnogih”, “Ako ikad ozdravim”, “Svirajte noćas za moju dušu”, “Vodi me tako kod plavoga mora”, duet sa Goranom Karanom “Tu no llores mi querida.”

Zlatni grb Grada Splita

Kako su godine prolazile, tako je Oliver postajao sve veći, sve poplarniji. Devedesete je otvorio s “Neka se drugi raduju” i duetom sa Zoricom Kondžom “Ti si moj san” s kojom je otpjevao i “Sreća je tamo gdje si ti”.

Godine 1990. počeo je suradnju s Diskotonom za koji je objavio album “Jedina”, Tu su recimo “Jubavi lipa”, “Manuela”, “Bijeli Božić”, i himna Splitu “Splite moj”. Dvije godine kasnije izlazi s pjermom “Bez tebe” za koju je dobio nagradu Zlatni grb grada Splita, a za kuću Croatia Records objavio je album “Teško mi je putovati”.

Platinasta tiraža za “Dvi tri riči”

Među svim Oliverovim hitovima posebno mjesto ima pjesma “Cesarica”, 1993. ju je izveo na Melodijama hrvatskog Jadrana i dobio Grand prix. Koju godinu iza otpjevao je još jedan od brojnih dueta u svojoj karijeri, ovaj put s Tonijem Cetinskim i pjesmom “Morski vuk”.

Nakon kraće pauze, od tri godine, 2000. izlazi s novim albumom “Dvi tri riči” koji je ostvario platinastu tiražu, odnosno prodano je preko 50 tisuća primjeraka. Budući da je često pjevao duete s kolegama, 2003. je objavio album “Vjeruj u ljubav” na kojem su bili svi dueti iz njegove karijere. Sljedećih godina Oliver je malo usporio tempo, ali i dalje su njegove pjesme ostajale najveći hitovi. Godine 2005. snimio je prvi album za Aquarisu Records “Vridilo je”.

Punio je velike svjetske dvorane

Oliver je tijekom svoje karijere napunio parišku Olympiju, njujorški Carnegie Hall, Operu u Sydneyju, bečki Konzerthaus i londonski Royal Albert Hall. Za ovo je posljednje govorio kako je mislio da će doći dvjesto ljudi, ali prostor je bio pun, a Oliverov nastup trijumfalan. Tijekom karijere čak je 21 put dobio najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin, a svoju je spomen-zvijezdu dobio i u Hrvatskoj ulici slavnih na opatijskom šetalištu.

Oliver se tijekom života uvijek vraćao otoku Korčuli i svojoj Veloj Luci. Tijekom ljetnih mjeseci uživao je u ribarenju, a u Veloj Luci je još više vremena provodio otkad je obolio. Prošloga ljeta je odjeknulo kako je Oliver teško bolestan, da boluje od karcinoma pluća. Tada je govorio da je to “vražja bolest i da je oslabio, ali se nada pozitivnom ishodu”.

Emocije na jednom od posljednjih nastupa

Najavljivao je i veliki koncert u splitskom Spaladiumu za prošli prosinac. Karte su prodane u rekordnom roku, pričalo se da će biti dva koncerta, a onda je samo par dana prije sve odgođeno zbog njegovog zdravstvenog stanja. Nakon toga se u javnosti sljedeći put pojavio u ožujku, upravo u Spaladium Areni u Splitu na dodjeli Porina. Dobio je nagradu za životno djelo.

I tada se u svom obraćanju sjetio svog velikog prijatelja Zdenka Runjića. “Htio bih spomenuti jednog čovjeka koji je obilježio pola mog života a to je Zdenko Runjić, puno dobrih ljudi se stvorilo oko mene i ovaj put me bolest prekinula i ne mogu biti s vama. Kao dijete sam želio svirati i pjevati i taj san se nekako prekinuo”, kazao je Oliver.

Poručio je i kako mu se čini da još uvijek “ima vremena za pjevati i svirati i ako se stvari poprave bit će to dobro”. “Želim da se nastavi ovo moje putovanje kroz život, uživajte i ča je život vengo fantažija”, poručio je Oliver na jednom od svojih zadnjih javnih pojavljivanja koje je publika dočekala posebno emocionalno.

https://www.youtube.com/watch?v=h6LM7wRrXeE