Otišao je veliki glumac Kirk Douglas

Njegov sin Michael vijest je objavio na Facebooku. Kirk je imao 103 godine

ZADNJA IZMJENA: velj 6, 2020
Foto: AFP

Glumac Kirk Douglas, posljednja velika zvijezda Hollywooda, umro je u srijedu u 103. godini, objavio je njegov sin Michael Douglas. “S golemom tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas napustio danas u 103. godini. Za svijet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma (…) ali za mene i za moju braću Joela i Petera bio je jednostavno tata”, napisao je Michael Douglas na svojoj stranici Facebooka.

Kirk je imao lijep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sjećanje na priznatog filantropa koji je radio za javno dobro i za mir u svijetu”, napisao je Michael Douglas.

It is with tremendous sadness that my brothers and i announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the…

Gepostet von Michael Douglas am Mittwoch, 5. Februar 2020

Sin židova izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću i državi New York. “Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka”, govorio je. “Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde”. Proveo je bijedno djetinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.

Glumio je stotinjak filmova

Kirk Douglas je glumio u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici poput “Dvadeset tisuća milja pod morem” (1954.), “Staze slave” (1957.), “Obračun kod OK Corrala” (1957.) i posebice “Spartak” (1960) angažirani film snimljen u vrijeme lova na komuniste koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom.

U vrijeme lova na vještice on se zauzeo za to da se u špici filma ispiše i ime scenarista koji je bio na crnoj listi Hollywooda. Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj “I am Spartacus”. “Treba se angažirati, najveća američka snaga u inozemstvu je Hollywood”, rekao je glumac kada je imao već sto godina i nije prihvaćao predsjednika Donalda Trumpa.

Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živio sa samo jednom, Anne Buydens koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga. Holivudska legenda pretrpjela je moždani udar 1996., a zatim i srčani udar 2001.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program