Otišao je veliki Mustafa Nadarević

Cijenjeni glumac otišao je u 78. godini

FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL

Preminuo je Mustafa Nadarević. Tužnu vijest prvi je javio Radio Sarajevo, a u međuvremenu je potvrđena i Telegramu.

Veliki glumac dugo se borio s teškom bolešću, a preminuo je u 78. godini.

Nadareviću je dijagnosticiran bio karcinom pluća, a nedavno je otpušten iz bolnice, kući u Zagrebu.

Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego Mustafa…

Posted by Emir Hadzihafizbegovic on Sunday, November 22, 2020

Zbogom dragi moj Muice. 💔

Posted by Moamer Kasumović on Sunday, November 22, 2020

Golema karijera

Nadarević je rođen u Banjoj Luci 1943. godine. Veći dio života proveo je u Zagrebu. Kazališnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prve je velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima – Bogdana u ‘Hvarkinji’, Pometa u ‘Dundi Maroju’, Miletića u ‘Ostavci’, Leonea u ‘Gospodi Glembajevima’.

Mlađe generacije ga poznaju kao Izeta Fazlinovića iz serije „Lud, zbunjen, normalan“. Tijekom velike karijere odigrao je niz važnih kazališnih, filmskih i TV uloga. Odigrao je oko 150 kazališnih uloga, snimio više od 60 filmova, drama i TV serija sa najvećim rediteljima jugoslovenskog filma.

Filmski i redateljski uspjeh

Filmsku karijeru započeo je početkom osamdesetih u sporednim ulogama. U hitu ‘Otac na službenom putu’ Emira Kusturice glumi Zijaha, nakon čega su uslijedili ‘Već viđeno’ Gorana Markovića iz 1987., ‘Glembajevi’ Antuna Vrdoljaka iz 1988., pa ‘Kuduz’, ‘Praznik u Sarajevu’, ‘Puška za uspavljivanje’, ‘Ničija zemlja’, ‘Gori vatra’…

Nadarević je bio i redatelj; debitirao je 1992. s predstavom ‘Let iznad kukavičjeg gnezda’, nakon čega su uslijedile brojne druge u Kerempuhu, Hrvatskom naarodnom kazalištu te Narodnom pozorištu u Sarajevu. Hrvatsko ministarstvo kulture 2006. godine proglasilo ga je nacionalnim prvakom.