Kultura

Otišao je veliki Nikola Filipović

Prije nekoliko sati preminuo je jedan od najvažnijih hrvatskih arhitekata

Danas oko 14.00 umro je jedan od najvećih hrvatskih arhitekata. Nikola Filipović rođen je 1934. u Zagrebu iz kojeg, kako je znao izjavljivati, nikada nije izbivao dulje od dva tjedna.

S 25 je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu, gdje je kasnije radio kao profesor. U međuvremenu je bio suradnik u Majstorskoj radionici Drage Iblera i Drage Galića, i ubrzo počeo raditi na važnim projektima sa svojom prvom suprugom Ines Filipović.

Ines i Nikola Filipović 1970-ih godina

Njegove najvažnije građevine

Njih su dvoje 1972. projektirali interijer hotela Dubrovnik, pa zgradu u Zamenhofovoj 12 četiri godine kasnije, pa veliku interpolaciju hotela Dubrovnik II., za koju su 1982. dobili nagradu Viktor Kovačić. Iste godine napravili su i važnu poslovnu zgradu INA-Naftaplina u Šubićevoj.

Filipović je s Brankom Kinclom surađivao na dogradnji Dinamovog stadiona, a s drugom suprugom Davorkom Križ-Filipović 2005. napravio je poslovni centar VMD. Godine 2008. dobio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Rješenje Kavane Dubrovnik 1987.

Brakovi, rastava i tragičan kraj

U lipnju 1957. vjenčao se sa svojom prvom suprugom, Ines. “Morali smo, da mi njena mama dopusti da prespavam kod nje”, zezao se godinama kasnije u intervjuima. Kako je pisala Telegramova Zrinka Paladino, 1959. bračni par uselio je u divno adaptirani dio potkrovnog stana u kući Frank arhitekta Viktora Kovačića, u današnjoj Ulici Andrije Hebranga 33. Krajem siječnja 1964. rodila im se kćerkica Iva, koju su po ključnom liku iz Salingerova romana ”Lovac u žitu”, od milja prozvali Feba.

Stan Filipovićevih u kući Frank FOTOGRAFIJA MILJENKA BERNFESTA U ARHIVI NIKOLE FILIPOVIĆA
Nikola Filipović i Velimir Matei na otvorenju njegovog čuvenog butika

Filipovićeva druga supruga, Davorka, preminula je s 40 godina, od prirođene srčane mane. Bila je njegova studentica, kasnije doktorandica s temom nebodera u svjetskoj arhitekturi, a njih su se dvoje vjenčali potkraj 80-ih. Svojedobno su usvojili 6,5-godišnju djevojčicu, Romi.

S drugom suprugom proveo je 12 godina

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu