Otišao je veliki Nikola Filipović

Prije nekoliko sati preminuo je jedan od najvažnijih hrvatskih arhitekata

Danas oko 14.00 umro je jedan od najvećih hrvatskih arhitekata. Nikola Filipović rođen je 1934. u Zagrebu iz kojeg, kako je znao izjavljivati, nikada nije izbivao dulje od dva tjedna.

S 25 je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu, gdje je kasnije radio kao profesor. U međuvremenu je bio suradnik u Majstorskoj radionici Drage Iblera i Drage Galića, i ubrzo počeo raditi na važnim projektima sa svojom prvom suprugom Ines Filipović.

Ines i Nikola Filipović 1970-ih godina

Njegove najvažnije građevine

Njih su dvoje 1972. projektirali interijer hotela Dubrovnik, pa zgradu u Zamenhofovoj 12 četiri godine kasnije, pa veliku interpolaciju hotela Dubrovnik II., za koju su 1982. dobili nagradu Viktor Kovačić. Iste godine napravili su i važnu poslovnu zgradu INA-Naftaplina u Šubićevoj.

Filipović je s Brankom Kinclom surađivao na dogradnji Dinamovog stadiona, a s drugom suprugom Davorkom Križ-Filipović 2005. napravio je poslovni centar VMD. Godine 2008. dobio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Rješenje Kavane Dubrovnik 1987.

Brakovi, rastava i tragičan kraj

U lipnju 1957. vjenčao se sa svojom prvom suprugom, Ines. “Morali smo, da mi njena mama dopusti da prespavam kod nje”, zezao se godinama kasnije u intervjuima. Kako je pisala Telegramova Zrinka Paladino, 1959. bračni par uselio je u divno adaptirani dio potkrovnog stana u kući Frank arhitekta Viktora Kovačića, u današnjoj Ulici Andrije Hebranga 33. Krajem siječnja 1964. rodila im se kćerkica Iva, koju su po ključnom liku iz Salingerova romana ”Lovac u žitu”, od milja prozvali Feba.

Stan Filipovićevih u kući Frank FOTOGRAFIJA MILJENKA BERNFESTA U ARHIVI NIKOLE FILIPOVIĆA
Nikola Filipović i Velimir Matei na otvorenju njegovog čuvenog butika

Filipovićeva druga supruga, Davorka, preminula je s 40 godina, od prirođene srčane mane. Bila je njegova studentica, kasnije doktorandica s temom nebodera u svjetskoj arhitekturi, a njih su se dvoje vjenčali potkraj 80-ih. Svojedobno su usvojili 6,5-godišnju djevojčicu, Romi.

S drugom suprugom proveo je 12 godina