Otišla je čuvena Dušica Žegarac

Bila je velika zvijezda srpske i jugoslavenske kinematografije

Umrla je Dušica Žegarac, velika zvijezda srpske i jugoslavenske kinematografije, objavilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije. Žegarac je rođena 15. travnja 1944. godine u Beogradu. Kao srednjoškolku angažirali su ju za ulogu progonjene Židovke u filmu Deveti krug, za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Žegarac je zbog glume odustala od studiranja medicine, nakon čega je 1961. snimila Stepenice Hrabrosti te Otu Denesu i Sašu 1962. godine. Iste godine upisala je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Velike uloge i važne nagrade

Za glavnu ulogu u filmu Opklada iz 1971. godine nagrađena je Zlatnom arenom u Puli. Osam godina kasnije osvojila je istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na liječenju, u Posebnom tretmanu Gorana Paskaljevića iz 1980.

Glumila je i u brojnim srpskim televizijskim serijama, a neke od njih su Od svakog koga sam volela, Mikelanđelo, Boje Slepila i tako dalje. Na 34. filmskim susretima u Nišu 1999. godine, Dušici Žegarac uručena je Nagrada “Pavle Vuisić”, koja se dodjeljuje glumcu za izuzetan doprinos umjetnosti glume u jugoslovenskom filmu.

Godinu dana kasnije na istom je festivalu promovirana monografija „Dušica Žegarac ili crna dama sa zvezdanom senkom“, autora Ranka Munitića i prikazan dio dokumentarnog filma o njoj, redatelja Zdravka Randića. Posljednjih godina, Dušica Žegarac živjela je u Portugalu.