Otišla je velika Milena Dravić

Preminula je sinoć u 79. godini

FOTO: Wikimedia

Srpski mediji javljaju da je sinoć preminula Milena Dravić. Velika srpska glumica, nekad zvijezda jugoslavenskog filma, umrla je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u Beogradu, gdje je prvi put primljena još 2016. godine nakon smrti supruga, također čuvenog glumca Dragana Nikolića.

Gospođa Dravić preminula je u 79. godini, nakon teške bolesti. Mediji pišu da se posljednjih dana osjećala loše, zbog čega je primljena ponovno u bolnicu.

Život i karijera

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade. Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Prekobrojna”, “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako s muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Dolazak u Pulu

Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba “Milena: izložba fotografija”, retrospektiva fotografija srpske glumice.

“Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma ‘Vrata ostaju otvorena’ da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film ‘Prekobrojna’. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film”, kazala je tada Milena Dravić. Dravić je nadživjela supruga, glumca Dragana Nikolića koji je preminuo u ožujku 2016.