Ova filmska godina još nije završila, a već možemo pogađati kojih 14 filmova će biti najbolji u 2016.

U izboru se našlo nekoliko očitih naslova, ali i nekoliko pritajenih favorita

Trenutno smo u vrlo produktivnom periodu filmske industrije. Ne radi se samo o velikom broju filmova koji izlaze gotovo svakog mjeseca, već je riječ o stvarno kvalitetnim izdanjima koje većina nas želi pogledati čim prije.

Nedavno smo vam dali popis filmova koje morate pogledati ovog ljeta, a sad se bavimo filmovima koji izlaze krajem godine ili početkom iduće.

Na ovogodišnjim Oskarima nagradu za film godine je neočekivano odnio “Birdman”. U konkurenciji filmova poput “American Sniper” i “The Theory of Everything”, “Birdmanova” pobjeda je bila iznenađenje i ona je pokazala kako je Akademija spremna nagraditi i nekonvencionalne holivudske uratke.

Time je prognoza dobitnika za iduću godinu otežana, no ovdje možete baciti pogled na 15 filmova od kojih će se neki zasigurno naći u nominaciji za najboljeg.

1. The Revenant

revenant

Može li Alejandro Gonzalez Inarritu dvije godine zaredom uzeti Oskara za najbolji film? Redatelj “Birdmana” trenutno završava svoj novi film “The Revenant”, a u prilog mu ide činjenica da glavnu ulogu u tom filmu tumači više puta nominirani ali nikad Oskarom ovjenčani Leonardo DiCaprio.

2. Bridge Of Spies

bridge of spies

Steven Spielberg i Tom Hanks su kombinacija redatelja i glumca koja uvijek rezultira nečim dobrim. Kad se tome doda činjenica da se ovaj film bavi adaptacijom istinite hladnoratovske priče o američkom pilotu čiji je avion oboren iza ruskih granica, šanse za Oskara se automatski povećavaju.

3. Spotlight

spotlight

Film Thomasa McCarthya još je jedan baziran na istinitoj priči, koja se vrti oko redakcije Boston Globea čiji novinari se bave zataškavanjem dječjeg zlostavljanja od strane Katoličke crkve. Glavne uloge su povjerene Marku Ruffalou, Rachel McAdams i Michael Keaton koji je ove godine bio nominiran u kategoriji glavne uloge, ali nije osvojio.

4. Steve Jobs

Jobs-Biopic

Nakon vrlo razočaravajućeg “Jobsa” iz 2013. kojeg je režirao Joshua Michael Stern, za novu verziju biografskog filma o osnivaču Applea okupljena je malo ozbiljnija ekipa. Scenarij je pisao Aaron Sorkin, a film režira Danny Boyle koji je već dobio 8 Oskara za svoj film “Slumdog Millionaire”. Uloga Jobsa povjerena je Michaelu Fassbenderu.

5. The Walk

the walk

Akademija je 2008. Oskarom nagradila “Man On A Wire” u kategoriji dokumentarca godine. Ova priča o Philippeu Petitu i njegovom prelasku s vrha jednog tornja World Trade Centera na drugi koristeći samo špagu sad dobiva i igranu verziju. Režiju potpisuje Robert Zemeckis, a glavna uloga je povjerena Josephu Gordonu Levittu.

6. Southpaw

southpaw

Redatelj Antoine Fuqua odlučio je ovaj film staviti u kina već tijekom ljeta, no mogla bi biti riječ o dovoljno impresivnom uratku koji će u mislima Akademije ostati još dugo nakon gledanja. A i transformacija Jakea Gyllenhaala u zvijer je nešto što Oskari posebno vole.

7. Trumbo

trumbo

Radnja filma se događa u 40-im godinama prošlog stoljeća a bavi se holivudskim scenaristom Daltonom Trumbom. Njega tumači Bryan Cranston, a uz njega u filmu glume Diane Lane, Elle Fanning, Louis C.K., Helen Mirren i John Goodman. Impresivna glumačka postava mogla bi ovaj film pretvoriti u pritajeni favorit za glavnu nagradu.

8. Snowden

snowden

Ime vam dovoljno govori o čemu je ovdje riječ. Još jedan film u kojem glavnu ulogu tumači Joseph Gordon Levitt, no režiju ovog puta potpisuje Oliver Stone. Može li priča o najpoznatijem svjetskom špijunu ući među najbolje filmove godine?

9. Me And Earl And The Dying Girl

earl

Već smo pisali o najvećem iznenađenju ovogodišnjeg Sundance festivala, a buka oko ovog filma ne prestaje se stišavati. Nepisano je pravilo da se među nominirane na Oskarima mora probiti barem jedan indie film, i čini nam se da bi ove godine to mogao biti upravo film Alfonsa Gomez-Rejona.

10. The Hateful Eight

hateful eight

“Hateful Eight” je novi vestern Quentina Tarantina. Vjerojatno nije potrebno ništa više reći o njemu, ali spomenut ćemo kako je ovaj ekscenrični redatelj ponovno okupio plejadu holivudskih zvijezda koje će se zasigurno opet morati kupati u nevjerojatnim količinama krvi. Ako nas pitate, treba ga odmah kandidirati za film godine.

11. The Martian

martian

Ridley Scott i Matt Damon udružili su se u novom znanstveno-fantastičnom filmu koji se bavi ljudskim putovanjem kroz svemir i preživljavanju. Film je baziran na istoimenoj odličnoj knjizi i ako Scott odradi dobar posao, ovo bi svakako mogao biti jedan od glavnih kandidata.

12. Concussion

concussion

Ovaj film baziran je na članku iz američkog magazina GQ koji se bavio posljedicama ozljeda koje profesionalni igrači američkog nogometa zadobiju tijekom karijere, i kako one utječu na njihov daljnji život. U glavnoj ulozi je Will Smith koji je navikao na uspjeh na kino blagajnama, no vidjeti ćemo što Akademija misli njegovom novom filmu.

13. In The Heart Of The Sea

heart

Chris Hemsworth ponovno glumi glavnu ulogu u filmu Rona Howarda koji ovdje navodno priprema epski spektakl. Vidjet ćemo hoće li biti po ukusu struke.

14. Everest

everest

Ova povijesna akcijska avantura / triler bazirana je na knjizi Jona Krakauera, a režiju je odradio Baltasar Kormakur. Glavne uloge tumače Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Josh Brolin i Jason Clarke. Ova napeta priča podebljana sa dobrom glumačkom postavom mogla bi stvoriti odličan film o ljudskom preživljavanju, a to je tema koju na Oskarima jako vole.