Ova japanska baka vjerojatno je najstarija DJ-ica na svijetu; ima 82 godine i redovito nastupa po klubovima u Tokiju

Sumiko redovito nastupa u jednom noćnom klubu u centru Tokija

DJ Sumirock
FOTO: YouTube/Screenshot

Sumiko Iwamuro iz Tokija ima 82 godine i po svemu izgleda kao tipična japanska baka. Izgleda, ali nije, jer je Sumiko ujedno i DJ-ica koja radi pod imenom Sumirock, i već nekoliko godina nastupa u noćnom klubu DecabarZ u gradskoj četvrti Shinjuku u samom centru Tokija. Ne samo da su je redoviti gosti kluba prihvatili, ona im jedan od omiljenih klupskih izvođača.

Preko šezdeset godina, Sumiko sa svojim bratom uspješno vodi gyoza restoran kojeg su naslijedili od roditelja, u kojem se serviraju tradicionalne japanske okruglice, a otprilike jednako toliko je zaokupljena i glazbom. “Moj otac je volio jazz, on je bio jazz bubnjar i nakon Drugog svjetskog rata redovito je kupovao ploče koje sam stalno slušala”, rekla je Sumiko u jednom ranijem intervjuu ove godine.

Po danu kuharica, po noći DJ-ica

Odlučila je postati DJ-ica prije pet godina kad je, nakon što joj je preminuo muž, shvatila da mora naći hobi koji bi joj pomogao prebroditi njegov gubitak. Hobi koji je izabrala bilo je bavljenje elektronskom muzikom, prema kojoj je uvijek imala afinitete. U kasnim sedamdesetim godinama svog života konačno je upisala i DJ tečaj.

Uspješno ga je završila, što joj je omogućilo i predstavljanje svojih sposobnosti po noćnim klubovima. U vrlo kratkom roku, dali su joj gažu u klubu DecabarZ. “Ona ima tu posebnu energiju koja seže dalje od njezinih godina”, rekao je za Reuters redoviti gost kluba, 25-godišnji Fuminari Fujii.

Sumiko doma redovito vježba miskanje
Sumiko doma redovito vježba miskanje YouTube/Screenshot

Ona kaže kako je raditi kao DJ slično kao i biti kuhar u gyoza restoranu – u oba slučaja, moraš slušati publiku i pratiti njihove reakcije. “Odmah vidiš rezultate svojeg rada, jer ako serviraš odličan obrok, gosti su sretni i to im se vidi na licima, a kad si DJ i dobro radiš svoj posao, svi zadovoljno plešu”, objasnila je Sumiko.