Ova neobična izložba će vam pokazati kako se jedan velegrad razvijao kroz stoljeća

Fascinantne fotografije prikazuju prvo propast, a onda uspon New Yorka

The church and music hall at Sailor's Snug Harbor, a facility and home for retired sailors on Staten Island, New York.
FOTO: Museum of the City of New York

Znate one ljude koji će doći u neki grad u kojem nikad prije nisu bili i silno će se potruditi obići sve one muzeje koje vodič koji drže u rukama smatra vrijednima vremena koje određeni turist ima na raspolaganju? Ti su vodiči postali toliko prilagođeni potrebama tržišta da čak nude aranžmane za točno određeni broj dana – svima odgovara unificiranost sadržaja namijenjenih konzumiranju. Bilo kako bilo, ja nisam jedan od tih ljudi. Radije ću se bez bilo kakvog vodstva izgubiti u rijekama ljudi s pogledom uperenim gore. Da, možda to znači da se više od jednom dogodilo da sam se rasuo po asfaltu poput gnjile kruške, ali su vizure koje sam upijao sasvim su pristojno zavidale moje ratne ozlijede.

Volite li povijest, onda vam je zasigurno povijest arhitekture njena omiljena grana. Znam da meni jest. Nerijetko se pronađem usred neke ulice zatečen komadom opipljive povijesti umjetnosti koji nikad prije nisam primjetio ili jesam, a opet je zbog nečega postao potpuno nov.

Zbog svega toga ljude poput mene neizmjerno raduje svaki oblik komunikacije s povijesnim razvojem urbaniteta, čak i kad se radi samo o nekoj običnoj izložbi. Jedna takva upravo je organizirana u New Yorku. Bavi se izgubljenim licima grada, prošlošću i sadašnjošću metropole koja nikad ne spava, a ja sam za vas pripremio kratki pregled izloženih sadržaja budući da je, nažalost, malo vjerojatno da će netko od nas imati prilike ovu izložbu pohoditi i osobno.

Oduvijek vas je zanimalo koliko se je New York mijenjao kroz povijest? Zavirite u našu galeriju