Ovaj mladi glazbenik snimio je odlični album koji zvuči kao da je nastao u zlatno doba soula

Bridgesovo debitantsko izdanje inspirirano je soulom i R&B-em 60-ih godina

CLEVELAND, OH - APRIL 18: Musician Leon Bridges performs a song by The 5 Royales onstage during the 30th Annual Rock And Roll Hall Of Fame Induction Ceremony at Public Hall on April 18, 2015 in Cleveland, Ohio.   Mike Coppola/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Leon Bridges je prije samo 2 dvije godine živio u svom rodnom Fort Worthu u Teksasu gdje je danju konobario, a noću nastupao u lokalnim klubovima. U to vrijeme bio je uglavnom fokusiran na R&B, a svoju soul crtu otkrio je kad mu je jedan prijatelj rekao da ga njegov vokal podsjeća na Sama Cookea, pokojnu legendu soul i gospel glazbe. Bridges u tom trenutku nije imao pojma tko je Sam Cooke, ali uz malo guglanja je saznao više i oduševio se njegovim pjesmama.

Tu je započela glazbena transformacija ovog 25-godišnjaka. U soulu je pronašao novu inspiraciju, a u konačnici i ključ svog uspjeha. Prisvojio je iskonski zvuk 60-ih, a što je najbitnije, njegove pjesme zvuče potpuno prirodno i nepretenciozno. Mladi Bridges tek je posljednji u nizu glazbenika koji su prisvojili taj retro zvuk. U posljednjih desetak godina Daptone Records se fokusirao na takva izdanja, a izvođači poput Alabama Shakes i pokojne Amy Winehouse su u svojim pjesmama evocirali zvuk koji je potekao s juga SAD-a.

“Lisa Sawyer” je bila prva pjesma Leona Bridgesa koja je na internetu izazvala veliki interes, i tu je krenuo njegov nagli uspon. Nastupao je u talk-showu Joolsa Hollanda, rasprodao nekoliko koncerata u Americi, a ponude za nastupe su krenule stizati sa svih strana svijeta.

Ovo je veliki tjedan za Bridgesa. U utorak je izašao njegov debitantski album “Coming Home”, a ovaj vikend nastupiti će na festivalu Glastonbury. “Coming Home” je album koji će se svidjeti ponajprije starijoj publici, ljubiteljima originalnog R&B-a i soula koji će u ovom pjevaču prepoznati staru dušu čija kreativnost živi u nekim prošlim vremenima. Upravo zbog toga on pokazuje veliku količinu poštovanja prema tom žanru i ne želi ga unakaziti nepotrebnim eksperimentiranjem.