Ovaj tjedan u našim kinima igra hrpa filmova nominiranih za Oscara; napravili smo popis da vam olakšamo izbor

Kategorija za najbolji film uvijek je najinteresantnija, donosimo pregled onih koji se prikazuju kod nas

FOTO: Screenshot

Ovogodišnja ceremonija dodijele Oscara održat će se 4. ožujka, a prošli tjedan je održana ceremonija proglašenja svih filmova koji su zaradili nominacije. Oblik vode Guillerma del Tora pomeo je konkurenciju s trinaest nominacija, koliko je zaista dobar možemo se već sada uvjeriti obzirom da se film trenutno prikazuje u našim kinima.

Osim Oblika vode, trenutno se u kinima prikazuje hrpa filmova koji su ove godine zaradili nominaciju. Kompletna lista bi bila malo preduga, pa smo izdvojili one koji su zaradili nominaciju u kategoriji za najbolji film.

Skrivena ljubav (Call Me By Your Name)

Film redatelja Luce Guadagnina je adaptacija romana Andréa Acimana, a prati priču o 17-godišnjem Eliu (Timothee Chalamet) koji ljetovanje provodi sa svojim roditeljima u rustikalnoj vili na sjeveru Italije. Većinu vremena provodi čitajući knjige i družeći se s djevojkom Marziom u koju nije pretjerano zaljubljen.

No prava promjena u Eliovom životu počinje kada se pojavi Oliver (Armie Hammer), 24-godišnji kolega i prijatelj Eliovog oca. S Oliverom Elio po prvi puta otkrije pravu ljubav i među njima se razvija strastvena veza. Iako kontroverzne tematike, kritičari su film opisali toplom i emotivnom pričom o prvoj ljubavi.

Film je nominiran za Oscara u četiri kategorije: najbolji film, najbolji glavni glumac (Chalamet), najbolji adaptirani scenarij (James Ivory) i najbolja originalna pjesma (Sufjan Stevens). Skrivena ljubav u našim se kinima počeo prikazivati 1. veljače.

Oblik vode (The Shape of Water)

Guillermo del Toro snimio je još jedan neobičan i vizualno upečatljiv film u svojem prepoznatljivom stilu. Sally Hawkins glumi gluhu Elisu koja radi u strogo čuvanom tajnom vladinom postrojenju. Ondje otkriva da je vlada u jednom od laboratorija zatočila neobično podvodno biće nad kojim vrše eksperimente. Elisa uspjeva zadobiti povjerenje s prestrašenim bićem te uspjeva s njim ostvariti neobičnu povezanost. Uskoro se između njih počnu razvijati dublji osjećaji te se nađu u neočekivanoj ljubavnoj vezi.

Oblik vode ove godine je pomeo konkurenciju s brojem nominacija, zaradio ih je čak trinaest, među kojima se ističu one za najbolji film, najboljeg redatelja (del Toro), najbolju glavnu glumicu (Hawkins), najboljeg sporednog glumca (Richard Jenkins), najbolju sporednu glumicu (Octavia Spencer) i najbolji originalni scenarij (del Toro, Vanessa Taylor). Oblik vode u naša kina je kina također stigao ovog četvrtka.

Dunkirk

Dunkirk je prvi film koji je Christopher Nolan snimio prema istinitom događaju, a prikazuje akciju spašavanja više od 300.000 savezničkih vojnika koji su se našli u okruženju njemačkih snaga na francuskoj obali u gradiću Dunkirku.

Nolanov pristup ratnom spektaklu ponešto je drukčiji od onog na koji su gledatelji navikli. Dijaloga u filmu ima prilično malo, a nije se previše zamarao ni dubljom karakterizacijom likova. Umjesto toga, želio je dočarati emotivni intenzitet i sveopći kaos borbe i rata općenito. Dodatna posebnost njegovog filma je što je prikazao čuvenu bitku iz tri aspekta: sa zemlje, s mora i iz zraka.

Zanimljivost je da su u filmu korišteni neki od brodova koji su zaista sudjelovali u akciji spašavanja prije 78 godina, a film je snimljen na stvarnoj lokaciji gdje se taj događaj zbio. Dunkirk je nominiran za osam Oscara, a ističu se kategorije za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolju originalnu glazbu (Hans Zimmer).

Novine (The Post)

Novi film Stevena Spielberga s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi bavi se istinitom pričom o tzv. aferi Pentagon Papers. Radnja prepričava događaje iz 1971. kad su novinari Washington Posta objavili dotad tajne vladine dokumente kojima su javnosti prikazali pravu istinu o Vijetnamskom ratu.

Pentagonski dokumenti su niz tajnih spisa američkog ministarstva obrane koje je novinarima proslijedio vojni analitičar Daniel Ellsberg, a koji dokazuju da je američka vlada svoje građane lagala nekoliko desetljeća o angažmanu SAD-a u Vijetnamu. Kasnije je objava tih spisa posljedično dovela do afere Watergate nakon koje je predsjedni Richard Nixon podnio ostavku.

Novine su ove godine nominirane za dva Oscara: najbolji film i najbolja glavna glumica (Meryl Streep), a više o samom filmu možete pročitati OVDJE.

*U kinima igra još hrpa nominiranih filmova

Osim navedenih filmova nominiranih u kategoriji za najbolji film, trenutno u kinima igra još puno filmova nominiranih u raznim drugim kategorijama. Među njima se ističu Blade Runner 2049 s pet nominacija, Star Wars: The Last Jedi s četiri nominacije te Sav novac svijeta koji je podignuo dosta prašine kad je Ridley Scott dao otkaz Kevinu Spaceyu samo dva tjedna prije premijere. Nevjerojatno, uspio je završiti film u ta dva tjedna zamjenivši Spaceya Christopherom Plummerom, koji je zaradio nominaciju za najboljeg sporednog glumca.

Tu su još i Ferdinand i Loving Vincent nominirani za najbolji animirani film, Moja ljubavna priča nominirana za najbolji originalni scenarij, te Bez ljubavi i Tijelo i duša nominirani za najbolji strani film.