Ovaj Zagrepčanin svira možda najbolji blues koji ste čuli zadnjih deset godina

Bebè Na Volè je živopisni blues glazbenik koji nastavlja neumorno koncentrirati

22.04.2010., Zagreb – Koncert grupe Bebe Na Vole u Mocvari.
FOTO: Anto Magzan/PIXSELL

Vrijeme Velike depresije pojam je koji se veže uz tridesete godine prošlog stoljeća i veliku ekonomsku krizu koja je bila uvod u Drugi svjetski rat. Nije nikakva tajna da se danas, u vrijeme tekuće krize koja obilježava naše doba, mogu povući itekakve paralele s tim razdobljem. Stoga nije ni čudo što je Adam Semijalac, zagrebački blues glazbenik poznatiji kao Bebè Na Volè, svoj prvi album, objavljen krajem veljače nakon intenzivnog desetogodišnjeg muziciranja, nazvao ni manje ni više nego “Time of Great Depression“.

U produkciji poznatog DJ-a i glazbenog remiksera i inženjera Višeslava Laboša, “Time of Great Depression” pobrao je lovorike u svim specijaliziranim medijima, ali i dnevnim novinama koje iole prate hrvatsku nezavisnu glazbenu scenu. Nezavisnu po tome što se vodi prema do-it-yourself principima, što ne mari nužno za komercijalnu prođu glazbenog stvaralaštva, i što je u njenom središtu autorsko i umjetničko izražavanje glazbenika kojima je prioritet povezivanje sa njima sličnima na regionalnoj razini, sa ciljem stvaranja integrirane scene i pasionirane publike.

Adam Semijalac / Bebe Na Vole

Opori blues iz hrvatskog međuriječja

Bebè Na Volè jedan je od pionira te scene, svestrani istraživač tradicionalnog delta bluesa i njegovih čvrstih veza sa suvremenom glazbom, također i eksperimentator koji neprekidno surađuje s drugim bliskim umjetnicima i neumorno piše glazbu za kazalište, od čega u principu i živi. Nakon pokretača Ante Perkovića, Nine Romić i Luke Belanija, on vodi glazbeni program Škrabica, koji u klub Booksa svaki drugi četvrtak dovodi neafirmirane i talentirane lokalne muzičare. Sav prihod prikupljen na Škrabicama ide isključivo glazbenicima koji tamo nastupaju.

Kako i priliči autentičnoj roots glazbi, album “Time of Great Depression” fizički je objavljen na ploči, u klasičnom LP formatu, no dakako da se može i besplatno slušati na Bandcamp servisu, već duže vrijeme prvenstvenom mjestu objavljivanja za brojne underground izvođače oko nas. Grassroots djelovanje Bebè Na Volè iz mreže i s vinila logično se pretapa u koncertni prostor koji je ionako izvorno mjesto življenja takve glazbe, pa je Semijalac kao vrstan improvizator i vokalni akrobat oporog glasa na sceni s gitarom svakako najjači.

Glazbene putešestvije se nastavljaju

Nakon objavljivanja albuma, Bebè Na Volè s glazbenim suborcima održao je dva veća koncerta u Zagrebu – u Vintage Industrial baru 26. ožujka s beogradskim post-punk i garage-rock bendovima Stuttgart Online i Straight Mickey and The Boyz, te 29. ožujka u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, s akustičnim bendom FOR. Zagrebačka će ga publika ponovno imati priliku gledati i slušati u subotu 11. travnja, u malenom kafiću i galeriji Jutro u Teslinoj ulici.

Za očekivati je da je sve to uvod u duže putešestvije i muziciranje diljem regije, gdje Bebè Na Volè ima mnoštvo poklonika, sve u stilu pravih, nepatvorenih putujućih bluesera.