Ovako su Dalí, Botticelli, Moebius i Blake ilustrirali Danteovu 'Božanstvenu komediju'

Ove genijalne ilustracije će promijenit sve što znate o 'Paklu' i 'Raju'

Za knjigu koja se bavi srednjovjekovnom teologijom, torturom i prepuna je klasičnih aluzija i opskurnih likova iz društvenog života Firence trinaestog stoljeća, Danteov ‘Pakao’, prva knjiga iz serije ‘Božanstvene komedija’ je ozbiljno dugovječna. Sedamsto godina kasnije, još uvijek ju promatramo i bavimo se svakodnevno s njom.

Danteov ‘Pakao’ se nedavno pojavio na jednoj epizodi Mad Men-a i izazvao veliko zanimanje. Od rasprava zašto glavni glumac serije čita baš tu knjigu, do toga su se pojavili neki izgubljeni detalji o cijeloj ‘Božanstvenoj komediji’. Baš kao i sve nas, Danteova ‘Božanstvena komedija’ je privlačila nevjerojatne umjetnike od trenutka kada se prvi put pojavila (1308.-1320.). Desetci potpunih genijalaca su se posvetili ilustriranju ove fenomenalne knjige. Potrudio sam se ovdje izvući najbolje ilustracije, ali mi slobodno javite ako mi je koja promakla.

1. Gustave Doré

Dore-Satan

U ilustraciji koju je napravio Gustave Doré Sotona je ogromni, bradati mrki tip s krilima i rogovima. Doré je toliko očajno želio ilustrirati ‘Božansku komediju’ da je cijelu knjigu financirao vlastitim novcem. Luis Hachette, veliki francuski izdavač, koji je odbio Doréa je vidio tu knjigu i shvatio svoju pogrešku. Poslao mu je telegram u kojem je pisalo: ‘Uspjeh! Dođi brzo! Ja sam kreten!’.

2. Salvador Dalí

Dali-Inferno

Salvador Dalí je ilustrirao cijelu ‘Božanstvenu komediju’ i to po narudžbi talijanske vlade 1957. godine. Naravno, dao je svoj vrlo specifični pečat crtežima. Više ilustracija možete vidjeti ovdje.

3. William Blake

Blake-Inferno

Blake je umjetnik kojem je ovo vjerojatno najbolje sjelo. Ne samo da je Blake pjesnik čiji senzibilitet je vrlo sličan Danteovom, nego je uz to i dosta mračan i dobar ilustrator. Sjajno je uhvatio užas Danteovih opisa. Na žalost, Blake nikada nije uspio završiti svoje ilustracije do kraja, ali ovdje možemo vidjeti jednu od scena.

4. Sandro Botticelli

Boticelli-Inferno

Stoljećima ranije, Sandro Botticelli je naumio ilustirati sve tri Danteove knjige, ali nikada nije uspio završiti taj posao. Ovdje možete vidjeti jedinu ilustarciju koju je napravio u boji, dok ostale crno-bijele potražite na ovom linku.

5. Moebius

Moebius-Paradiso

Većina modernih umjetnika prvo posegne prema ‘Paklu’ u potrazi za inspiracijama za ilustracije. Možda zato što je toliko stravičnih i detaljnih opisa. Ali jedan poseban umjetnik nije krenuo najlakšim putem. Ilustrator i crtač stripova Jean Giraud, poznat pod svojim umjetničkim imenom Moebius, je uzeo vjerojatno vizualno najnezanimljiviji nastavak – Raj. Ali to je Moebius, pa sve izgleda potpuno genijalno.

6. Alberto Martini

Martini-Inferno

Martini je radio četrdeset godina na svojoj verziji ‘Božanske komedije’. Koristio je rukopis iz 1450. godine, a rezultat su neke ozbiljno zastrašujuće i neke ozbiljno stilizirane slike.