Ovi klinci su napravili igricu koja će vam objasniti zašto je nadrealizam važan

Gledatelja Andaluzijskog psa su stavili u ulogu glumca i pustili ga da se muči

FOTO: The Tender Cut

Nadrealizam nam je u kolektivnom sjećanju ostavio jednu sliku. Jednu koju nikada nećemo moći izbaciti. A to je britva koja s lakoćom prolazi kroz oko i dijeli ga na dva dijela. To je kultna scena iz eksperimentalnog filma ‘Andaluzijski pas’ koji su zajedno napravili umjetnik Salvador Dalí i režiser Luis Buñuel, koji je poznat po izuzetno jakim slikama koje je znao stvoriti, ali ih je rijetko povezao u neku smislenu cjelinu.

Dvoje ruskih programera, Ilya Kononenko i Yuliya Kozhemyako koji djeluju pod imenom ‘Ne, hvala’, su doveli taj film u 21. stoljeće i pretvorili ga u videoigricu koja je bazirana na toj čuvenoj sceni iz ‘Andaluzijskog psa’ u kojoj se izmjenjuju kadrovi oka jedne žene i oka mrtvog teleta koje biva razrezano.

Potpuni teror nadrealnog sna

Igrica nosi ime The Tender Cut (Nježni rez), a baš kao i film nema baš nikakvu radnju. Nema cilja, nema pobjednika, a autori ju više vide kao interaktivnu instalaciju nego kao igricu. Igra počinje u crno-bijeloj sobi, a po sobi su razbacani predmeti od kojih možete koristiti upaljač i britvu, dok se na starinskoj televiziji vrti ‘Andaluzijski pas’. Igrač može istraživati prostor i polako otkrivati tajne. “Želimo da naši igrači urone u nadrealni san, u kojem se emocije preklapaju – od gađenja i uzbuđenja do straha i znatiželje”, kažu autori igre.

https://www.youtube.com/watch?v=BIKYF07Y4kA

Uvjereni su da će ova igra dati puno dublji uvid u namjere filma. “Interaktivni format vam omogućava da budete glumac, a ne samo gledatelj”, kažu. “Omogućava vam da iskusite scenu i s druge strane i upijete sasvim drugu emociju”. Istraživanje igre traje deset do dvadeset minuta, što je taman dovoljno da upadnete u bizarni svijet ‘Andaluzijskog psa’, ali opet nedovoljno da bi se ljudi požalili da je to obična igrica bez ikakve radnje.