Ovi zagrebački umjetnici imaju ideju kako osvjetliti Gornji grad po noći

Zagrebački Gradec ovu će srijedu dočekati noć nesvakidašnje osvjetljen

FOTO: Dora Đurkesac i Maša Milovac/www.mjestimice-svjetlo.org

U noći s 29. na 30. travnja, zagrebački Gornji grad bit će obasjan neobičnim svjetlom. Svi koji se toga dana slučajno ili namjerno zateknu u večernjoj šetnji gornjogradskim ulicama, pa im pozornost privuku svjetlosni natpisi na kućama i zgradama, trebali bi znati da je riječ o umjetničkoj instalaciji “Priče s Gornjeg grada” autorica Dore Đurkesac i Maše Milovac, koja će biti realizirana u sklopu projekta “Mjestimice svjetlo”. U biti se takve umjetničke prakse danas nazivaju svjetlosnim intervencijama, jer se radi o kratkotrajnim akcijama s ciljem privremene preobrazbe odabranih prostora. U slučaju Gornjeg grada, nezamjenjivog, ali nekako i zanemarenog starog središta Zagreba, projektom se žele potaknuti i nova shvaćanja njegovog urbanog identiteta i novi izražaji tih shvaćanja u skladu sa suvremenim umjetničkim praksama.

Maša Milovac i Dora Đurkesac svoje su svjetlosne intervencije osmislile prikupljajući usmene priče stanovnika Gornjeg grada, na temelju čega su kreirale narativ koji riječju i svjetlošću publici predstavlja dosad neotkrivene momente u životu najdrevnijeg dijela grada. Intervencije će se moći pronaći na adresama Demetrove 5, Matoševe 15, Radićeve 44, te na Galeriji Gradec i Platou Gradec. Intervencijama se barem na trenutak u javnom prostoru ponovno materijaliziraju sjećanja i doživljaji Gornjega grada, oživljavajući fragmente njegovog duha koji izmiču uobičajenim načinima pripovijedanja o prošlosti u sadašnjosti. Umjesto zastarjelog isticanja reprezentativnog, “Priče s Gornjeg grada” bacaju svjetlo na skriveno, na svakodnevnicu koja se nalazi izvan stranica turističkih prospekata.

"Priče s Gornjeg grada"

Dora Đurkesac je diplomirana industrijska dizajnerica te studentica Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njen rad uključuje interdisciplinarne pristupe i povezivanje praksi dizajna, suvremenog plesa i novih medija. Skupa s kolegicom Vesnom Rohaček, na ovogodišnjoj je izložbi T-HTnagrada@msu.hr primila nagradu publike za luminokinetičku instalaciju “Interval”, premijerno konstruiranu za festival Dan D 2014. Maša Milovac je diplomirana dizajnerica čiji rad integrira projekte produkt dizajna, vizualnih komunikacija i prostornog oblikovanja. Njezini radovi izlagani su na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama te su višestruko nagrađivani. Kao autorica djeluje samostalno, ali često i kroz kolaboracije s dizajnerima, umjetnicima i arhitektima.

Sjedneš pa gledaš...

U Galeriji Gradec na istoimenom platou u blizini crkve Sv. Katarine i preko puta stražnjeg ulaza u Galeriju Klovićevi dvori bit će izložena iscrpna dokumentacija akcija osvjetljavanja gornjogradskih javnih prostora, s interaktivnim momentom prikupljanja mišljenja i sugestija stanara. “Priče s Gornjeg grada” nisu prva serija svjetlosnih intervencija koja je poduzeta projektom “Mjestimice svjetlo”.

Prethodio im je niz premijernih intervencija u listopadu prošle godine, čiji su se autori odazvali na javni natječaj projekta za radove sa svjetlošću na Gornjem gradu. Autori i autorice bili su Niko Mihaljević, Matija Kralj, Matea Bronić i Tin Kadoić, Matej Korlaet i Marko Uremović, te ženski umjetnički kolektiv Ljubavnice. Raznovrsne intervencije na par dana potpuno su izmijenile pojedine prostore Gornjeg grada, a na otvorenom se održao i akustični koncert grupe Žen. Svemu je prethodila edukativna šetnja Gradecom koju je vodio Saša Šimpraga.

Ne treba se bojati otvorenog prostora

“Mjestimice svjetlo” ide dalje, a između dvije akcije svakako posjetite vrlo zanimljivu web-stranicu projekta čiji dizajn i programiranje potpisuju Petra Milički i Katarina Zlatec. Projekt u partnerstvu s Klovićevim dvorima organizira udruga Mjestimice, a koordiniraju ga i kuriraju Tamara Brixy, Marta Klepo, Tereza Teklić i Katarina Zlatec. Sve ostale informacije mogu se pronaći na webu i Facebook stranici projekta, a aktualnosti vezane uz “Priče s Gornjeg grada” na istoimenom blogu. Sve u svemu, riječ je o projektu koji zaslužuje punu pozornost, jer je jedan od onih malobrojnih koji suvremene doživljaje Zagreba iz temelja preispituju u praksi, obogaćujući tako grad novim iskustvima i novim viđenjima njegove biti.