Ovo je 40 godina digitalnih efekata naguranih u fenomenalan video od 40 sekundi

Predivna posveta kompaniji koja je uvela revoluciju u film

FOTO: YouTube

Otkako je osnovan 1975., Industrial Light & Magic, kompanija koja je specijalizirala za produkciju specijalnih efekata i montažu zvuka, radila je na više od 300 dugometražnih filmova. Svake godine pronađu novu tehnologiju koju mogu uglaviti u filmove. A počelo je relativno skromno. ILM je osnovao George Lucas kako bi imao kompletnu kontrolu nad specijalnim efektima za prvi Star Wars film. U posljednjih 40 godina svojili su 15 Oscara, i još niz drugih užasno uglednih nagrada.

I nimalo ne posustaju. Industrial Light & Magic trenutno ima (ili im uskoro izlaze) četiri ogromna filma, koji se svi baziraju na velikim i sjajnim digitalnim efektima – Tomorrowland s George Clooneyem, Avengers: Age of Ultron kao i Jurrasic World te Ant Man koji bi se uskoro trebali pojaviti u kinima.

Prošlo je točno četrdeset godina otkako je Lucas odlučio stvoriti globalnog lidera u svijetu specijalnih efekata. Njima u čast, Wired je posvetio cijeli broj specijalnim efektima. Nedavno sam pisao o nevjerojatno jednostavnom efektu iz Terminatora 2. To je došlo iz istog članka. Osim što su pričali s Lucasom, Spielbergom i nekima od najtalentiranijih ljudi koji su radili za ILM, napravili su i video u kojem pokušavaju zažeti 40 godina revolucije u efektima u manje od minute. I čini se da im je uspjelo, jer dok gledam ovaj film mi je nekako toplo oko srca.