Nekad je nužno odabrati stranu

Ovo je 7 kontroverznih umjetnina koje su zabranili prije Snowdenove biste

New York je maknuo kip Snowdena, ali to je tek nastavak zabrane umjetnosti

Što čini umjetničko djelo kontroverznim? Neki će reći napadanje naših vjerskih uvjerenja. Za druge, kontroverzno je sve što u sebi sadrži golotinju. Za treće je to politička poruka koja odskače od standardnog ili poziva na rušenje sistema.

Sve navedeno je točno jer pojam kontroverznosti ovisi o vremenu i mjestu na koje se odnosi, a djela koja su okarakterizirana kao takva uvijek idu protiv općeprihvaćenih društvenih normi.

Umjetnost je subjektivna procjena, i kod svakog promatrača i kritičara će izazvati drukčiju reakciju. Potaknuti uklanjanjem biste Edwarda Snowdena u New Yorku, odlučili smo istražiti koja su to djela kroz povijest kod promatrača izazivala zgražanje i šok i koja su bila na rubu zabranjivanja.

1. Uspavana Venera (Diego Velazquez)

Velazquez je djelovao je tijekom 17. stoljeća u Španjolskoj i ovo je jedina njegova slika koja sadrži golotinju. Takve slike su u to vrijeme bile vrlo rijetke jer je španjolska inkvizicija bila izrazito protiv toga. No najveća kontroverzna vezana za ovu sliku dogodila se puno kasnije. 1914. žena po imenu Mary Richardson nemilosrdno je napala ovo djelo i zamalo ga uništila. Kasnije je priznala da je to napravila zato što joj se nije sviđalo kako muškarci po cijele dane stoje ispred te slike i bulje u nju.

2. Bolesni mladi Bakho (Caravaggio)

Sick-Bacchus-by-Caravaggio

Ova slika prikazuje blijedu figuru s plavim usnama što upućuje da boluje od sifilisa, seksualno prenosive bolesti koja je harala u 19. stoljeću. Najveća kontroverza vezana za ovu sliku bila je činjenica da je riječ o autoportretu Caravaggia koji je i sam bolovao od sifilisa i koji se ovdje odlučio prikazati u obliku Bakha, koji u grčkoj mitologiji predstavlja seksualnu slobodu. Caravaggio je također ubio svoju ljubavnicu i ostatak života proveo u bijegu.

3. Rov (Otto Dix)

The-Trench-warfare-by-Otto-Dix

Otto Dix bio je poznat po svojim slikama koje prikazuju stravične scene sa fronta u Prvom svjetskom ratu. On je i sam bio njemački vojnik koji je vraćen doma sa ratišta nakon što je ozlijeđen. Po povratku je obolio od PTSP-a zbog kojeg su ga mučile noćne more koje je potom prenosio na platno. Dix je kasnije postao profesor na Dresdenskoj akademiji, ali nakon što su nacisti preuzeli vlast maknut je s te pozicije i sva njegova djela su uništena s opravdanjem da je to neprikladno prikazivanje rata.

4. Zagonetka Williama Tella (Salvador Dali)

The-Enigma-of-William-Tell-by-Salvador-Dali

Šokantna, čudna i uvredljiva su samo neki od pridjeva koji su se koristili pri opisivanju ovog djela jednog od najpoznatijih nadrealista Salvadora Dalija. Ova slika je svoju kontroverznost postigla zbog načina na koji je prikazan ruski komunistički revolucionar Vladimir Linen. Začetnik nadrealizma Andre Breton je bio toliko zgrožen da je zajedno s ostalim marksističkim nadrealistima htio uništiti tu sliku skupa s Dalijevim ugledom.

5. Posljednji sud (Michelangelo)

The-last-Judgment-by-Michelangelo

Ova freska u Sikstinskoj kapeli bila je uzrok žestoke polemike između Katoličke crkve i onih koji su cijenili rad Michelangela. Crkva je smatrala da takvo djelo ne smije biti u kapeli zbog prikazane golotinje, već da bi trebalo biti na mjestima poput taverni ili javnih kupelji. Nakon Michelangelove smrti sve vidljive genitalije su preslikane, da bi tek nakon obnove freske krajem prošlog stoljeća ponovno bile otkrivene.

6. Smrt Djevice Marije (Caravaggio)

The-death-of-the-Virgin-by-Caravaggio

Još jedan Caravaggio na ovoj listi. Poznat po tome da voli provocirati Crkvu svojim slikama, s ovom je posebno navukao bijes na sebe. Više je razloga: model za djevicu Mariju bila je poznata prostitutka. Ona je ujedno na slici prikazana poput svih ostalih – ničime nije istaknuta njena svetost. Uz to, Crkva je smatrala da ta slika treba prikazivati kako Marija mirno i spokojno umire, no prema tome kako je naslikana djeluje kao da je mrtva već neko vrijeme.

7. Porijeklo svijeta (Gustave Courbet)

The-Origin-of-the-World-by-Gustavo-Courbet

Vrlo smiona slika Gustava Courbeta. Ovaj realistični i erotski prikaz golog ženskog tijela čak i danas izaziva šok i cenzuru. Gustavo je obožavao svojim djelima šokirati javnost, ali nikad nije prelazio granice dobrog ukusa. Ova slika je nastala kao njegov protest protiv akademije gdje su studente učili da crtaju statue sa stereotipno zakamufliranim tijelima. On je tvrdio da ne može tako raditi i da može slikati samo ono što vidi.