Ovo je 8 filmova koji su promijenili način na koji gledamo seks na filmu (a među njima je i jedan iz Jugoslavije)

Ugledni festival uvrstio je film Dušana Makavejeva u retrospektivu o seksu na filmu

Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća na filmu je bilo poprilično neuobičajeno vidjet dva oženjena para kako spavaju u istom krevetu, a eventualne scene orgijanja i seksualnog istraživanja su bile potpuno nezamislive.

No s dolaskom 60-ih i nove generacije koja je imala drukčiji sustav vrijednosti, stvari su se drastično promijenile. Taj period hipijevskog mira i ljubavi dubinski je utjecao i na filmsku umjetnosti, te je revolucionarizirao način na koji se seks prikazuje na velikom platnu.

Filmski festival “Free to Love: The Cinema of the Sexual Revolution” bavi se filmovima koji su svojim prikazom seksualnih odnosa protresli industriju u 20. stoljeću. Organizator ovog festivala, Jesse Pires, odabrao je čitav niz filmova koji će se prikazati, od mainstream klasika poput “Deep Throat” pa sve do eksperimentalnih filmova feministkinje Barbare Hammer. Nada se da će na festivalu uspjeti prikazati kako komercijalni i eksperimentalni filmovi mogu koegzistirati i pritom zajednički unapređivati žanr erotike.

Pires je odabrao 8 esencijalnih filmova seksualne revolucije za koje smatra da bi ih svatko (stariji od 18, jel) trebao pogledati.

1. Bob & Carol & Ted & Alice (1969.)

Ovaj holivudski odgovor na seksualnu revoluciju koja se zbivala u tom periodu prati jedan par sklon avanturama u njihovu pokušaju da svoje konzervativnije prijatelje nagovore na nešto što do tada još nikad nisu pokušali. Iako nije provokativan poput nekih erotskih filmova iz tog perioda, “Bob & Carol & Ted & Alice” odlična je kritika stavova nove i seksualno oslobođene generacije u Americi.

2. Everything You Always Wanted to Know About Sex* (But Were Afraid to Ask) (1972.)

Woody Allen je snimio ovaj film inspiriran istoimenom kontroverznom knjigom. U njemu ovaj osebujni redatelj na samo sebi svojstven način pokušava dati odgovor na neka korisna pitanja kao što su definiranje sodomije i što se događa tijekom ejakulacije. Gene Wilder, Burt Reynolds i Louise Lasser su neki od glumaca koji se pojavljuju u ovoj odličnoj parodiji koja ismijava razne pseudo-znanstvenike koji su se pojavili tijekom seksualne revolucije.

3. Flaming Creatures (1963.)

https://youtu.be/YrAlBrWpDSw

Ovaj eksperimentalni film redatelja Jacka Smitha bio je izuzetno kontroverzan. Zbog eksplicitnog prikaza seksa policija je zaplijenila film tijekom njegove premijere, a sud u New Yorku je zabranio daljnje prikazivanje. Smith je sam opisao film kao “komediju smještenu u ukletom glazbenom studiju”, a u njemu se pojavljuju hermafroditi, transvestiti i silovateljski nastrojeni vampiri.

4. I am Curious (Yellow) (1967.)

Ovaj film redatelja Vilgota Sjömana jedan je od najkontroverznijih svih vremena. Odmah po dolasku u SAD zaplijenila ga je njihova carina i njegovo prikazivanje zabranjeno je u brojnim gradovima. U njemu je predstavljena priča mlade buntovne Šveđanke Lene koja pokušava shvatiti društvene i političke uvjete u svojoj zemlji, a pritom istražuje i vlastiti seksualni identitet.

5. Pink Narcissus (1971.)

Fotograf James Bidgood snimao je ovaj film u svom stanu u New Yorku gotovo 7 godina. U njemu glavni lik zamišlja sam sebe u raznim seksualnošću nabijenim fantazijama. “Pink Narcissus” smatra se klasikom rane queer kinematografije.

6. Score (1972.)

https://www.youtube.com/watch?v=wu1wjmfcS-s

Redatelj Radley Metzger je u ovom filmu odlično portretirao svingersku kulturu, i iz tog razloga se “Score” smatra kultnim filmom u svijetu biseksualne kinematografije. Radnja je smještena u izmišljenom gradu zanimljiva imena Leisure (što doslovno prevedeno znači slobodno vrijeme) i prati srednjovječni par koji pokušava zavesti naivne mladence. Zanimljivo je to što je veći dio filma snimljen u Hrvatskoj, a u produkciji je sudjelovao i Jadran Film.

7. The Bed (1968.)

James Broughton bio je američki pjesnik i filmaš koji je ovaj film režirao kako bi srušio tabue o ljudskoj golotinji. “The Bed” je dobitnik brojnih festivalskih nagrada.

8. W. R. Misterije organizma (1971.)

Najpoznatije ostvarenje srpskog redatelja Dušana Makavejeva. U njemu je do vrhunca doveo koncept kolažnog filma s esejističkim elementima. U Jugoslaviji je ovaj film punih 15 godina bio zabranjen za javno prikazivanje, dok je u svijetu nagrađen nizom priznanja. Makavejev je razigrano-ironičnim načinom tematizirao rigidnost komunističkog režima, odnosno konzervativnost navodno progresivnih socijalnih društava. No najviše od svega se bavio seksom i seksualnim užicima kao ključnim dimenzijama življenja. Osim što slavi seks, film prikazuje i njegove bizarne izvedbe, te ga povezuje i s nasiljem.