Osam razloga zbog kojih je 'Straight Outta Compton' neočekivano postao najuspješniji film ovog ljeta

U par dana zaradio je 60 milijuna USD i nadmašio skupe blockbustere

FOTO: Picasa

Sa zaradom od 60 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja u američkim kinima, “Straight Outta Compton” potpuno je neočekivano postao najveći hit ovog ljeta. Biografski film o kontroverznoj hip-hop grupi N.W.A. ovom cifrom je nadmašio puno razvikanije studijske blockbustere čiji su budžeti bili zamjetno veći od SOC-a (njegovo snimanje je koštalo 29 milijuna dolara, što znači da je nakon samo nekoliko dana u kinima udvostručio uloženo).

Usporedbe radi, “Straight Outta Compton” nadmašio je “Fantastičnu četvorku”, “Terminator: Genisys”, pa čak i “Mission: Impossible – Rogue Nation”, koji je u prvom vikendu zaradio 5 milijuna manje. Film redatelja F. Garya Graya ovim uspjehom zauzeo je 5. mjesto na ljestvici najuspješnijih filmova u povijesti koji su premijerno prikazani u kolovozu. No neočekivani uspjeh zapravo i nije toliko iznenađenje, a Rolling Stone napravio je pregled najbitnijih faktora koji su utjecali na rekordne rezultate.

1. To je priča o superjunacima drukčije vrste

Iako je riječ o biografskom filmu, način na koji je radnja formirana poprilično podsjeća na strukturu klasičnih filmova o superjunacima koji vladaju kino blagajnama posljednjih nekoliko godina. U njemu su prikazani sami počeci grupe N.W.A., i kako su se zapravo Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E i ostatak članova povezali. Drugim riječima, to je priča o grupi prosječnih mladih crnaca koji su se okupili kako bi napravili nešto izvanredno. Redatelj Gray je vrlo očito bio svjestan te poveznice sa superjunacima, pa je tako u jednoj sceni poredao sve članove grupe koji u usporenoj snimci hodaju prema kameri, obučeni u prepoznatljive wind jakne, crne traperice i Oakland Raiders šilterice.

2. Nostalgija privlači publiku

Revival 80-ih u Hollywoodu traje već nekoliko godina, i u tom periodu snimljene su nove verzije brojnih kultnih filmova iz tog perioda. Tu se ubrajaju “Robocop”, “Poltergeist”, “Red Dawn” i “Nightmare on Elm Street”, a svima njima je zajednička jedna stvar – podbacili su na kino blagajnama. U tome treba tražiti ključ uspjeha “Straigh Outta Compton”; taj film je ispričao novu nostalgičnu priču iz 80-ih, umjesto recikliranja već postojećih. U obzir također treba uzeti i povratak 80-ih i 90-ih u hip-hopu, dijelom kroz modu a dijelom kroz glazbu tog perioda koja inspirira nove mlade repere.

3. Povezanost s trenutnim rasnim tenzijama u SAD-u

Pohvalno je što Universal, studio koji stoji iza filma “Straigh Outta Compton”, nije tijekom promocije koristio tenzije oko rasnih odnosa tog vremena kako bi ih povezao sa sadašnjim zbivanjima u Americi. No usprkos tome, bilo je nemoguće primjetiti kako je društvena klima koja je potakla snimanje pjesme “Fuck The Police” poprilično slična onoj koja trenutno vlada u Fergusonu i ostalim mjestima gdje se događaju slične tragedije. Tekstovi N.W.A.-a, koji se bave policijskom brutalnošću, rasizmom i siromaštvom su i danas vrlo aktualni.

4. Pozitivne kritike su utjecale na opću percepciju

Koliko puta ste se dvoumili trebate li pogledati neki film ili ne, pa vam je u odluci pomogla visoka ocjena s IMDB-a ili Rotten Tomatoesa? “SOC” je očito profitirao od dobrih kritika, koje su krenule polako, a nakon premijere su počele prštati sa svih strana. Gotovo svi svjetski mediji su pisali o ovom filmu, i u kratkom roku stvorila se fama koja je privukla ogroman broj ljudi u kina. U Hrvatskoj je na društvenim mrežama izbila prava mala pobuna kad je obznanjeno da se ovaj film nažalost neće prikazivati u kinima. Jedan od domaćih filmskih distributera brani se tvrdnjom kako je Universal donio odluku prema kojoj prava za film nije niti moguće otkupiti ovdje, što je poprilično razljutilo domaću publiku.

5. N.W.A. nisu zapravo nikad u potpunosti nestali

Iako su prošle 24 godine od njihova posljednjeg albuma, utjecaj ove grupe je svugdje, i ne samo u glazbi. Ice Cube i Dr. Dre su napravili vrlo uspješne solo karijere, a Dre je nedavno postao i prvi hip hop milijarder, zahvaljujući prodaji svoje kompanije Beats by Dre Appleu. Cube je postao i velika filmska zvijezda koja ima solidan broj filmova iza sebe, i koji danas ima obožavatelje koji se nisu ni rodili u vrijeme kad su N.W.A. bili aktualni. Ne smije se zaboraviti ni rad Dr. Drea s drugim glazbenicima čije je karijere lansirao u sferu superzvijezda: od Snoop Dogga i Eminema do 50 Centa i Kendricka Lamara, Dre je u posljednja 2 desetljeća stvorio neke od najvećih imena u povijesti hip-hop glazbe. “Straigh Outta Compton” je samo logičan nastavak u karijerama Drea i Cubea.

6. Odlična promotivna kampanja

“SOC” je odradio sjajan posao na promotivnom planu. Maksimalno su iskoristili društvene mreže putem hashtaga #straightoutta i stranice StraightOuttaSomewhere.com. Na ovoj stranici svatko može uploadati fotografiju po svom izboru, upisati mjesto koje želi i generator će mu odmah napraviti fotku s uključenim natpisom, kojim pokazuju otkud dolaze i koje mjesto, grad ili državu predstavljaju. #straightoutta je postao ogroman hit koji je značajno pomogao u reklamiranju filma.

7. Savršeno tempirano vrijeme za premijeru

Iako je kolovoz dio ljetne sezone za filmsku industriju, on se ipak smatra najslabijim od svih mjeseci u tom periodu. Većina studija radije bira svibanj, lipanj ili srpanj za premijere novih filmova, jer tad imaju najveći potencijal za uspjeh. Upravo zbog toga, “Straight Outta Compton” je imao zapravo vrlo malo konkurencije i mogao je ostvariti uspjeh lakše nego da je ranije objavljen, ili da se čekalo predbožićno vrijeme.

8. Kontroverznost privlači ljude

Koliko god su se tvorci filma trudili da ovo bude što pozitivnija priča o u usponu jedne grupe, kontroverzi oko filma nije nedostajalo. Neki su redatelju Grayu uputili kritike zbog toga što je iz filma izostavljen sukob Dr. Drea i novinarke Dee Barnes koji se dogodio 1991., i za kojeg Dre kaže da je jedna od najvećih gluposti koje je napravio u životu. Snimanje je obilježio i incident u kojem je Suge Knight došao na set i pregazio čovjeka svojim automobilom. Povrh toga, neka kina u Americi su zatražila pojačavanje sigurnosti u svojim dvoranama tijekom projekcija ovog filma kako nebi došlo do nepotrebnog nasilja.