Nekad je nužno odabrati stranu

Ovo je pet stvari o čuvenoj katedrali Notre Dame koju je danas progutao užasni požar; možda ih niste znali

Remekdjelo staro 850 godina danas je uništila vatra

Američki vojnici šetaju i fotografiraju most Pont de l'Archeveche, Nadbiskupov most, nedaleko od katedrale Notre-Dame u listopadu 1944. godine. (Photo by - / AFP)
FOTO: AFP

Golema plamena buktinja uništila je središnji toranj i krovište katedrale Notre-Dame, pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Ovo je pet činjenica o gotičkom remekdjelu starom više od 850 godina koje možda niste znali

1. Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva.

2. Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

Victor Hugo iskoristio ju je za svoj roman

3. Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani “bourdon”, najveće zvono, naziva se “Emmanuel”.

4. Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove.

5. Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana “Zvonar crkve Notre-Dame”. Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.