Ovo je video u kojem se ruši glavni toranj čuvene katedrale Notre Damea, strašan je

Još se ne zna što je izazvalo požar, nagađa se da bi moglo imati veze s rekonstrukcijom

The steeple collapses as smoke and flames engulf the Notre-Dame Cathedral in Paris on April 15, 2019. - A huge fire swept through the roof of the famed Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year. A spokesman for the cathedral told AFP that the wooden structure supporting the roof was being gutted by the blaze. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
FOTO: AFP

Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i toranj te znamenitosti, što je užasan gubitak za grad, Francusku, ali i svijet. Na Twitteru se pojavila snimka trenutka u kojem se srušio glavni toranj katedrale.

Glasnogovornik katedrale rekao je da gori cijela konstrukcija. “Ništa neće ostati”, rekao je.

https://twitter.com/jithinjustin007/status/1117879897626533889

Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane. Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost. Izgrađena u 12. stoljeću, katedrala Notre Dame privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Požar bi mogao biti povezan s renovacijom katedrale

Prema pisanju francuskih medija, uzrok požara mogao bi biti povezan s renovacijom katedrale, a izbio je oko 18:50 sati. “Užasan požar je zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu. Vojna vatrogasna jedinici pokušava kontrolirati vatru”, tvitala je gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo.

Prema službenoj internetskoj stranici katedrale, građevina se počela urušavati zbog godina zanemarivanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u vezi višemjesečnih prosvjeda žutih prsluka u ponedjeljak navečer zbog “užasnog požara koji pustoši” znamenitost. “Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas”, napisao je na Twitteru francuski predsjednik. Potresnu fotogaleriju požara možete pogledati ovdje.

Reagirali i Trump i Merkel

Američki predsjednik Donald Trump je reagirao na Twitteru i naglasio kako je “strašno vidjeti taj požar i da treba brzo djelovati”. Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da “strašne snimke požara zadaju zadaju bol. Notre Dame je simbol Francuske i naše europske kulture”.

Ova katedrala koja je i marijansko svetište, podignuta je u rang bazilike, i u njoj se svakodnevno služilo pet misa, a nedjeljom sedam. Uz sve svetkovine svake godine je tom katedralom odjekivalo više od 2000 crkvenih obreda.

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez. “Sve se ruši”, kazao je jedan policijski časnik.

Očevici prepričavaju strašne scene

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa “Zvonar crkve Notre Dame”. “Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu predložim im da posjete Notre Dame”, rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju. “Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikada neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza.”

“Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu”, rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Unutar katedrale nalazi se mnoštvo umjetničkih djela

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova. Notre Dame, čija je gradnja započela 1163., smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture.

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara. “Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (…) ovo je istinska tragedija”, rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo.

UNESCO je tvitao kako “pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa”.