Ovo su 4 vrlo jasna razloga zašto je Christian Grey Mr. Darcy našeg doba

Postoje vrlo ozbiljne teorije da je perverzni milijarder sin lika iz Jane Austen

Bogataš misteriozne prošlosti. Dominantan i mračan. Pomalo srdit na zabavama. Zvuči poznato? Dobro, sve se nabrojeno može odnositi na bilo koga od Sherlocka Holmesa do Indiane Jonesa, pa čak i od Edwarda Cullena do naslovnog junaka “Pedeset nijansi sive”. No, zapravo se čovjek kojeg tražimo skriva iza korica “Ponosa i predrasuda” popularne Engleskinje Jane Austen. Zvoni negdje? Da, govorimo o lordu Fitzwilliamu Darcyju.

Jane Austen u tom je romanu stvorila novu paradigmu poželjnog muškarca. “Darcy nudi novu perspektivu toga što znači biti dobar i nježan muškarac”, rekla je profesorica Jennifer Preston Williams. “U vremenu u kojem je Jane Austen stvarala želja za servilnošću počela je predstavljati simptom opasnosti mnogo više nego što se smatrala dobrodošlom karakternom nadogradnjom. Alternativu etiketi tradiocionalne dvorske galantnosti ponudilo je čvrsto, suzdržano ponašanje”, zaključila je Williams.

Iako je teško zamisliti nekoga tko se s bičem u ruci osjeća ugodno poput Christiana Greya, emocionalno osakaćenog junaka “Pedeset nijansi sive” svakako se može nazvati literarnim potomkom gospodina Darcyja. Slijedi nekoliko natuknica koje bi to mogle obraniti moje stajalište.

1. Dominantan patrijarhalni muškarac

Činjenica da je Darcy (a sad i Grey) u književnosti i popularnoj kulturi opstao toliko dugo kao ideal romantičnog junaka zbunjuje mnoge muškarce. “Žene s jedne strane govore da žele emocionalno inteligentne, osjećajne i fleksibilne muškarce, ali te iste žene sline za fikcionalnim likovima koji utjelovljuju dominantnog patrijarhalnog muškarca”, rekla je Cherry Potter u jednom od svojih eseja.

2. Autistični depresivac

Postoje bezbrojne teorije koje se bave prirodom Darcyjeve osobnosti. Dok mnogi tvrde da je njegova sramežljiva i osorna narav proizvod depresivnog stanja, akademikinja Phyllis Ferguson Bottomer mnogo se radikalnije pozicionirala u svom stajalištu. “Ne radi se toliko o ponosu koliko o slučaju suptilnog autizma koji objašnjava Darcyjeve česte pauze i njegovo čudnovato ponašanje prilikom društvenih zbivanja”, ustvrdila je Bottomer.

3. Novo ruho starog arhetipa

Arhetip Darcyja kroz lik Christiana Greya prolazi jednu od svojih ekstremnijih promjena. Ne samo da se njemu svojstvena karakterna dominantnost pretvara u doslovnost, nego ga njegova tragična prošlost čini privlačnijim. No, ono što ga zapravo čini privlačim je darcijevska ovisnost o drugome koja se skriva iza površinskog ponosa i patnje.

4. Perverzni voajerizam

Kad se čovjek uhvati u fikcionalnom zagrljaju Christiana Greya onda se to može pripisati želji tog istog čovjeka da gleda tuđu patnju. Upamtite, “Pedeset nijansi” je ljubavni roman – najpopularniji književni žanr svih vremena. Većina se radnje svodi na jake, časne muškarce koji su spremni izložiti se kušnjama kako bi dokazali koliko je njihova ljubav zapravo duboka.