Ovo su filmovi, glumci i redatelji koji su jučer dosta neočekivano ostali bez nominacija za Oscare

Među njima su se našli "Ratovi zvijezda" i "Beasts of No Nation"

ZADNJA IZMJENA: sij 15, 2016
Foto: Entertainment Weekly

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti jučer je objavila nominacije za 88. dodjelu najprestižnijih filmskih nagrada Oscar.

Najviše nominacija, ukupno 12, prikupio je “Povratnik” redatelja Alejandra Inarritua. Film “Mad Max: Fury Road” Georgea Millera dobio je deset nominacija, a “Marsovac” sedam.

Dok su štovatelji “Povratnika” i “Mad Maxa” vrlo zadovoljni ovakvim brojem nominacija, zamjetan broj filmova je ostao bez priznanja koja su, po mišljenju mnogih, zaslužili.

Od “Ratova zvijezda” do “Beasts of No Nation”, ovo su filmovi i filmaši koji su ostali bez očekivanih nominacija.

1. Ridley Scott

Ridley Scott
Ridley Scott AFP

Iako je “Marsovac” nominiran u kategorijama najboljeg filma, glumca i scenarija, Ridley Scott je neočekivano ostao bez nominacije za najboljeg redatelja.

2. Ignoriranje filma Beasts of No Nation

beastsofnonation1

Prvi originalni film streaming platforme Netflix je zaobiđen u svim kategorijama. To je bilo poprilično neočekivano, posebno kad se uzme u obzir da je “Beasts of No Nation” nominiran u više kategorija za nagradu Golden Globes.

3. Quentin Tarantino i Mrska osmorka

hateful_eight-jennifer-jason-leigh

Jennifer Jason Leigh je zasluženo uvrštena među nominirane za najbolju sporednu glumicu, no izuzev toga Tarantinov novi film nije ušao u konkurenciju u niti jednoj od važnijih kategorija.

4. Dokumentarac o scijentologiji

scientology

Jedan od najprovokativnijih dokumentaraca 2015. o kojemu su svi pričali, “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief”, izostavljen je iz kategorije najboljeg dokumentarnog filma. Ova neočekivana odluka bi mogla imati veze s činjenicom da predstavnici Scijentološke crkve imaju snažan utjecaj u Hollywoodu.

5. Steve Carell i Oklada stoljeća

steve carell

Steve Carell ponovno je briljirao u novom filmu “Oklada stoljeća”, no u jakoj konkurenciji to mu nije bilo dovoljno da osigura nominaciju.

6. Carol

carol

Veliki broj kritičara diljem svijeta je odabrao upravo “Carol” kao najbolji film u 2015. godini. Akademija je očito imala drukčije mišljenje jer ga nije uvrstila među kandidate u toj kategoriji.

7. Ratovi zvijezda: Sila se budi

star-wars_-the-force-awakens-10

Iako su se novi “Ratovi zvijezda” u kinima pojavili tek krajem prošle godine, bilo je za očekivati da će jedan od najisplativijih filmova svih vremena naći među nominiranima u nekoj od važnijih kategorija. Film je na kraju prikupio tek nekoliko nominacija u tehničkim kategorijama.

8. Zanemareni glumci iz manjinskih skupina

will-smith-concussion-2

Jedna od najvećih zamjerki Akademiji je njeno ponovno zanemarivanje rasne raznolikosti. Neki od najistaknutijih filmaša u 2015. kao što su Will Smith (“Concussion”), Idris Elba (“Beasts of No Nation”) i Ryan Coogler (redatelj filma “Creed”) nisu dobili nikakvo priznanje za svoj rad, a hvaljeni i vrlo uspješni “Straight Outta Compton” dobio je nominaciju samo u kategoriji najboljeg scenarija.

Igor Šimulija
Telegram autor
741 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program