Ovo su najveći rekordi koje je Adele oborila tijekom svoje glazbene karijere

Svi su ostali impresionirani rokom u kojem je oborila gotovo sve moguće rekorde

British singer-songwriter Adele celebrates with the British Album of the Year award for her album "21" at the BRIT Awards 2012 in London on February 21, 2012.  AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP / LEON NEAL
FOTO: AFP

S obzirom da su prošle duge četiri godine od njezina posljednjeg albuma, bilo je za očekivati da će diskografski povratak britanske pjevačice Adele izazvati veliki interes kod obožavatelja.

No čak i uz ta očekivanja, svi su ostali impresionirani vrlo kratkim rokom u kojem je oborila gotovo sve moguće rekorde i time potvrdila svoj status jedne od najvećih pop zvijezda na svijetu. Donosimo pregled najvažnih postignuća koje je Adele ostvarila tijekom svoje kratke karijere.

1. Najbrže prodavani album u američkoj povijesti

“25” je je pomeo album “No Strings Attached” grupe N*SYNC koji je više od 15 godina držao vrh ljestvice najprodavanijih albuma u prvom tjednu od izlaska. Adele je za to postignuće trebala samo četiri dana, a nakon cijelog tjedna prodano je ukupno 3.38 milijuna primjeraka njezina novog izdanja.

2. Najbrže prodavani album u britanskoj povijesti

Novi album "25"
Novi album “25” AFP

Istu stvar Adele je uspjela postići i na domaćem terenu. “25” je u prvom tjednu u Ujedinjenom Kraljevstvu prodan u 800 tisuća primjeraka. Usporedbe radi, idućih 86 albuma na top listi zajedno nije uspjelo doći do te cifre.

3. Najviše pregleda na Vevou unutar 24 sata

Spot za povratnički singl “Hello” je u prvom danu na Vevou pogledan nevjerojatnih 27.7 milijuna puta, čime je prestigao spot za pjesmu “Bad Blood” pjevačice Taylor Swift koji je tu titulu držao od svibnja ove godine s 20.1 milijuna pregleda.

4. 100 milijuna pregleda u samo pet dana

Bilo je potrebno manje od tjedan dana da spot za “Hello” bude pogledan 100 milijuna puta. Miley Cyrus je bila prijašnja vlasnica tog rekorda jer je spot za njezinu pjesmu “Wrecking Ball” dostigao tu brojku u roku od šest dana.

5. Najuspješniji debi na Youtubeu u 2015.

U prvih 48 sati na Youtubeu spot za “Hello” je pogledan 50 milijuna puta, čime je ostvario najuspješniji debi u tekućoj godini. Jedini spot koji je ostvario veći uspjeh od ovog je onaj za pjesmu “Gentleman” korejske zvijezde PSY-a iz 2013.

6. Najviše downloada u jednom tjednu

Singl “Hello” je u prvom tjednu na internetu (legalno) preuzet 1.1 milijuna puta. Daleko na drugom mjestu je reper Flo Rida koji je 2009. u prvom tjednu prodao 636 tisuća primjeraka svog singla “Right Round”.

7. Najimpresivnija pobjeda na Grammyjima

Adele je 2012. postala tek druga žena koja je uspjela osvojiti čest Grammyja, odnosno sve za koje je bila nominirana. U tih šest su četiri Grammyja koji se smatraju najvažnijima; album godine, najbolji novi glazbenik, pjesma godine i album godine. Adele je do danas osvojila sveukupno 10 Grammyja, a ne sumnjamo da će se nakon iduće dodjele taj broj povećati.

8. Prva tema iz ‘Jamesa Bonda’ koja je dobila Oscara

Adele je to ostvarila 2012. s pjesmom “Skyfall”.

9. Najviše uzastopnih tjedana na vrhu top lista

2011. Adele je postala prva žena čiji je album proveo 11 uzastopnih tjedana na vrhu britanske top liste najprodavanijih albuma.

10. Prvi album u Britaniji koji je u godinu dana prodan 3 milijuna puta

Kao i kod prošlog rekorda, riječ je o albumu “21”. On je oborio rekord najprodavanijeg albuma u jednoj kalendarskoj godini, a uz to je bio i najprodavaniji na internetu.

11. Najuspješnija žena na Billboardovoj top listi

Adele je ostvarila još jedno impresivno postignuće – postala je prvi ženski izvođač koji u jednom trenutku ima tri singla na top 10 listi Billboarda.