Nekad je nužno odabrati stranu

Ovog tjedna kreće Sa(n)jam knjige u Puli na kojem će se predstaviti više od 20 tisuća naslova

Program ove godine nudi više od 100 događaja u kojima će sudjelovati 150 autora

FOTO: Tanja Draskic Savic

Više od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije s gotovo dvadeset tisuća naslova izlaže na ovogodišnjem pulskom Sajmu knjige u Istri koji u četvrtak 21. put otvara vrata u pulskom Domu hrvatskih branitelja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Puli.

Ustvrdivši kako program sajma ove godine nudi više od 100 događaja u kojima će sudjelovati 150 autora, predstavljača, urednika i prevoditelja, direktorica sajma Magdalena Vodopija istaknula je kako ovaj festival knjige i autora posebnu pozornost posvećuje malim nakladnicima s time da će se ove godine, između ostalog, predstaviti srpska nakladnička scena.

Predstavljanje beogradske književne scene

“Trideset nakladnika okupljenih u Udruženju profesionalnih izdavača Srbije činit će najveće predstavljanje srpskih nakladnika do sada koje se nadovezuje na ovogodišnje regionalno žarište sajma ‘Beograd čita’ odnosno suvremenu beogradsku kulturnu scenu”, kazala je direktorica Vodopija dodavši da će sajam ove godine prvi put imati i svoj pravi veliki antikvarijat s više od šest tisuća naslova, zahvaljujući antikvaru Željku Međimorecu iz riječkog Ex Librisa.

Po njezinim riječima, uz već tradicionalnu čitateljsku Nagradu dr. Ivo Borovečki, sajam ove godine pokreće još jednu nagradu pod nazivom “Libar za vajk” koja je također namijenjena čitateljima i posjetiteljima sajma. Radi se o interaktivnoj nagradnoj igri u kojoj će svi posjetitelji sajma moći nominirati jednu knjigu za koju smatraju da je “za vajk” odnosno zauvijek dužna pažnje i da bi mogla postati klasik.

Dokumentarac o povijesti sajma

Program prvog dana sajma, u četvrtak, bit će snažno pulski orijentiran pa će se tako u okviru prvog programa održati predstavljanje projekta “Žive razglednice Pule” dok će se istoga dana otvoriti izložba “Antun Motika -protostrip i karikature”. Direktorica Sajma Magdalena Vodopija napomenula je kako je veliki pomak u ovogodišnjem programu napravila i Hrvatska televizija zahvaljujući kojoj će se prvi puta postaviti pravo kino s bogatim izborom dokumentarnih filmova.

“Vrhunac ove suradnje trebao bi biti početak snimanja dokumentarnog filma o povijesti sajma”, zaključila je Vodopija. Inače, na sajmu koji se otvara u četvrtak u podne, hrvatski nakladnici uz velike popuste od 10 do 70 posto za pulsku će publiku prirediti i posebne dnevne akcije odnosno dodatne popuste na određenu knjigu ili cijeli komplet naslova.