Nekad je nužno odabrati stranu

Ovog vikenda kod nas kreće nova Discoveryjeva dokumentarna serija o Tesli. Pogledali smo prvu epizodu

Tajna Tesline smrti bavi se smrću Nikole Tesle i nestankom njegovih spisa

FOTO: Discovery Channel

U ponedjeljak je u Bikersu održana hrvatska premijera za novinare prve epizode nove Discoveryjeve dokumentarne serije Tajna Tesline smrti u organizaciji Kreativnih Ideja.

Nova serija Discovery Channela bavi se smrću Nikole Tesle te misterioznog nestanka njegovih spisa u kojima je opisao svoja istraživanja. Glavni akteri serije su Cameron Prince, povjesničar Teslinog života i stvaranja, te vojni istražitelj Jack Murphy, koji će pokušati se baviti Teslinom smrti te o teorijama da je ubijen zbog svojih izuma.

Tajna Tesline smrti na hrvatski Discovery stiže ove subote Discovery Channel

Novi FBI-jevi dokumenti

Njihovo istraživanje temelji se na novim informacijama iz FBI-jevih spisa koji su objelodanjeni 2016., a koji su povezani s nestalim spisima iz Teslinog sefa nakon njegove smrti u njujorškoj hotelskoj sobi 1943 godine. FBI je objavio dokumenate iz kojih otkrivaju neke zanimljive detalje o Teslinom djelovanju pred kraj života. Dostupni spisi otkrivaju nove informacije o oružju koje je Tesla nazvao “Zraka smrti” i svjetskim silama koje su sve redom, od SAD-a, Sovjetskog Saveza i Sila Osovine, bile zainteresirane za moćno oružje.

Serija će se pozabaviti s pet Teslinih izuma, a u prvoj epizodi istražuje moguće postojanje Zrake smrti koju mnogi smatraju prvim oružjem masovnog uništenja. Nema konkretnih dokaza o postojanju takvog oružja no izum se pripisuje Tesli, a dvojac istražitelja ispitat će teorije da je Tesla ubijen upravo zbog tog izuma. Ova serija istražuje Teslin život i pokušava otkriti jesu li takve teorije točne ili su obična teorija zavjere.

Istraga od Srbije do Amerike

Teslin toranj na Long Islandu Kreativne Ideje

Istražujući slučaj, Prince i Murphy istražili su posljednji Teslin laboratorij u Shorehamu na Long Islandu, gdje je izgrađen Wardenclyffe Tower, poznat i kao Teslin toranj kojim je Tesla namjeravao uspostaviti bežičnu komunikaciju preko Atlantskog oceana. U svojim istraživanjima razgovarali su i sa Sebastian Whiteom, praunukom Stanforda Whitea koji je izgradio Teslin Laboratorij u Wardenclyffeu.

Također su razgovarali s Williamom Terboom, Teslinim pranećakom i njegovim jedinim živućim rođakom. Putovali su u Colorado, gdje se nalazio prvi Teslin laboratorij na američkom tlu, a istraživanje ih je odvelo skroz do Srbije gdje su razgovarali sa Savom Sremecom, zaposlenikom u Teslinom arhivu i čovjekom koji je prvi pregledao Tesline spise nakon što su iz Amerike dostavljeni u Srbiju. Ondje su otkrili dosad neviđene nacrte koje je Tesla vlastoručno iscrtao, a koji detaljno prikazuju Teslin rad na Zraci smrti.

Uzbudljiva produkcija

Članovi tima pokušavaju rekonstruirati Teslinu Zraku smrti Discovery Channel
Jack Murphy u Colorado Springi istražuje stare tunele Discovery Channel

Čini se kako u produkciji serije Discovery nije štedio. Tako su, primjerice, u istraživanju Teslinog laboratorija u Wardenclyffeu koristili radare koji prodiru pod zemlju kako bi otkrili skrivene tunele za koje vjeruju da ih ih je koristio Tesla sa svojim timom.

Istovremeno su spretno izbjegli puko nabrajanje činjenica, umjesto toga serija je više istraživačkog karaktera u kojoj ne nedostaje napetih scena, a gledatelja se ostavlja u iščekivanju onog što će se dalje dogoditi, i što će novo otkriti. Ekipa iz serije će također pokušati rekonstruirati neke od Teslinih izuma.

Serija Discovery Channela “Tajna Tesline smrti” istražuje 5 izuma Nikole Tesle koji su promijenili svijet i tehnologije koje su iz njih proizašle. Discovery je već emitirao prvu epizodu 2. siječnja u Americi, a serija se kod nas premijerno prikazuje od 27. siječnja u 21 sat. Nove epizode ćemo moći gledati svake subote u isto vrijeme.