Ovogodišnje nagrade Emmy oborile rekord po broju nagrađenih nebijelih glumaca

Prije dvije godine dogodio se viralni prosvjed zbog toga što su dobitnici nagrade Emmy 'suviše bjelokožni'. Ove se godine situacija promijenila

FOTO: AFP

Prije dvije godine hashtag #EmmysSoWhite, koji je označio viralni prosvjed zbog toga što su sudionici i dobitnici nagrade Emmy “suviše bjelokožni”, ušao je u bespuća društvenih mreža kada ta cijenjena televizijska nagrada nije nagradila glavnim Emmyjem niti jednog glumca ili glumicu koji nisu bili bijele boje kože.

Kolo se okrenulo s ovogodišnjom dodjelom nagrada koja je oborila rekord po broju nagrađenih nebijelih osoba u svim glavnim kategorijama – od drame, komedije, miniserije, pa do reality programa i varijetea, piše Variety.

 

‘Abbott Elementary’

Godinu dana nakon što je postala druga žena crne boje kože koja je osvojila nagradu za najbolji scenarij za humorističnu seriju, Quinta Brunson ponovno je stala na pozornicu i to kao dobitnica Emmyja za najbolju glavnu žensku ulogu u humorističnoj seriji kao voljena Janine Teagues u “Abbott Elementary”.

Tako je Brunson postala druga žena crne boje kože koja je dobila nagradu u toj kategoriji, dok je prva bila Isabel Sanford za ulogu u seriji “The Jeffersons” iz 1981. godine.

Ayo Edebiri osvojila je nagradu za najbolju sporednu glumicu u komediji za svoju ulogu mlade kuharice Sydney Adamu u seriji “The Bear”. Edebiri je treća glumica crne boje kože kojoj je to uspjelo, nakon Jackée Harry zbog uloge u seriji “227” 1987. i Sheryl Lee Ralph 2022. koja je nagradu osvojila zbog ostvarenja u seriji “Abbott Elementary”.

RuPaul najnagrađivaniji voditelj

Nakon četiri nominacije za Emmy, Niecy Nash-Betts ponijela je doma kipić za najbolju sporednu glumicu u miniseriji kao Glenda Cleveland u “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story”.

RuPaul doma je odnio još jednu Emmy nagradu, potvrdivši tako još jedanput svoj rekord najnagrađivanijeg voditelja crne boje kože u povijesti.

Lee Sung-jun osvojio je Emmyja u tri kategorije – za najbolju miniseriju, za režiju i za scenarij te je tako postao prvi Azijac koji je osvojio sve tri nagrade iste godine, ali i prvi koji je osvojio nagrade u kategorijama režije i scenarija.

Njegovi glavni glumci – Steven Yeun i Ali Wong, također su osvojili Emmyje za najbolje ostvarene uloge, postavši tako ne samo prvi Azijci kojima je to uspjelo, već je to bio i prvi put da je dvoje osoba azijskog porijekla iste večeri osvojilo dvije glavne nagrade na nekoj većoj dodjeli filmskih/televizijskih nagrada u SAD-u.

Sedam Hispanoamerikanaca

Trevor Noah postao je prva osoba crne boje kože koja je osvojila nagradu za najbolju talk-show emisiju, dok je Pedro Pascal postao prvi Hispanoamerikanac koji je dobio tri nominacije u istoj godini, premda nijedna od njih nije rezultirala pobjedom.

Do danas, samo je sedam Hispanoamerikanaca osvojilo Emmyje u glumačkim kategorijama – America Ferrera, Jharrel Jerome, Albert Paulsen, Edward James Olmos, Jimmy Smits, Rita Moreno i Ricardo Montalbán.