Nekad je nužno odabrati stranu

Ovoj gospođi iz Nizozemske nacisti su 1945. ukrali vrijednu sliku. Sada joj je konačno vraćena, i ide na aukciju

Gospođa čijem su ocu ukradene umjetnine ima 101 godinu

Tijekom Drugoga svjetskog rata, Joan Hendrik Smidt van Gelder pokušao je sačuvati svoju zbirku slika nizozemskih starih majstora od Nijemaca, sklonivši svojih 14 vrijednih slika u trezor Amsterdamske banke. Ipak, 1945. godine nacisti su opljačkali trezore banke, ponijevši i sliku Caspara Netschera iz 1683. godine, Portret Stevena Woltersa.

Više od 75 godina kasnije, slika je vraćena njegovoj kćeri, Charlotte Bischoff van Heemskerck koja ima 101 godinu. Ona planira sljedećeg mjeseca prodati sliku, preko aukcijske kuće Sotheby’s. Očekuje se da će postići cijenu između 36 do 61.000 dolara. Smidt van Gelder živio je u Arnhemu, gradu na istoku Nizozemske, gdje je bio ravnatelj dječje bolnice, navodi Sotheby’s. Doktor je sakupio zbirku s više od 25 djela nizozemskih starih majstora. A nedavno pronađeni portret visio je u blagovaonici njegovog obiteljskog doma.

Savezničke trupe su potkraj rata stigle sjeverno od Arnhema i pokušale ući u sjevernu Njemačku. Nakon što su izgubili tri četvrtine svojih ljudi za manje od dva tjedna, saveznici su se povukli. Njemačke trupe evakuirale su Arnhem i opljačkale sve što se moglo ponijeti. Opljačkali su i trezore Amsterdamske banke, ponijevši sa sobom svih 14 dragocjenih slika gospodina van Geldera.

Slika se prvi puta ponovno pojavila u galeriji u Düsseldorfu

Slike je vjerojatno ukrao nacistički zapovjednik Helmut Temmler, piše Times. Nakon rata, nizozemske vlasti vratile su osam slika, ali preostalih šest nisu uspjeli locirati. Gospođa Bischoff van Heemskerck provela je godine u potrazi za ovim slikama koji za nju imaju posebno značenje.

Komisija za opljačkane umjetnine u Europi sa sjedištem u Londonu, neprofitna organizacija koja pomaže ponovno okupljanje obitelji i zajednica sa opljačkanom imovinom, također je tražila ukradeni portret. Istraga je pokazala da se slika prvi puta ponovno pojavila u galeriji u Düsseldorfu pedesetih godina, a zatim je prodana na aukciji u Amsterdamu 1969. godine. Privatni kolekcionar u Njemačkoj portret je kupio 1971.godine.

Komisija je pregovarala s njemačkim kolekcionarom, na kraju su se dogovorili i vratili portret gospođi Bischoff van Heemskerck 2021.godine. Kako piše The Guardian, nasljednica je odlučila prodati sliku. Portret Stevena Woltersa je druga slika vraćena obitelji u posljednjih nekoliko godina. Slika Obrok oštriga, Jacoba Ochtervelta, 2017. godine je prodana na aukciji za 2,4 milijuna dolara.