Palestinski Slobodni teatar nominiran za Nobelovu nagradu za mir: 'Pljačkaju nas i ubijaju, ali nastavljamo s radom'

Kazalište je pretrpjelo niz napada od svog osnutka 2006. u izbjegličkom logoru Dženin, a mnogi njegovi članovi su ubijeni ili zatvoreni

FOTO: AFP

Slobodni teatar, kazalište i kulturni centar palestinske zajednice smješten unutar izbjegličkog logora Dženin na Zapadnoj obali, nominiran je za Nobelovu nagradu za mir, prenosi Lit Hub.

Ikonično kazalište – kulturni svjetionik regije koji ima za cilj generirati otpor kroz umjetnost – pretrpjelo je niz napada i restrikcija od svog osnutka 2006. unutar izbjegličkog logora u kojem živi 24.000 ljudi (izvorno izgrađenog za Palestince raseljene tijekom Nakbe iz 1948.), uključujući razorne zračne udare i napade IDF-a. U jednom od takvih napada ubijen je i suosnivač Slobodnog teatra, Juliano Mer Khamis, a uhićeno je, zatvoreno i ubijeno još mnogo aktera vezanih uz kazalište, kako osoblja tako i studenata.

13. prosinca prošle godine, usred jednog od najvećih napada na Dženin u posljednim desetljećima, izraelska vojska provalila je u Slobodni teatar, pljačkajući ga. Zatim su vojnici otišli do kuća umjetničkog direktora Ahmada Tobasija, producenta Mustafe Shete i Jamal Abu Joasa iz Škole izvedbenih umjetnosti Slobodnog teatra. Stavili su im poveze preko očiju i lisice na ruke te su ih odveli u nepoznatom pravcu.

Ahmad Tubasi, umjetnički direktor kazališta pozira ispred Davidove zvijezde koju su nacrtali izraelski vojnici tijekom jedne od racija, da bi je Palestinci kasnije prekrižili AFP

‘Administrativni pritvor’

Tobasi je pušten nakon 24 sata, Abu Joas nakon osam dana, ali Sheta ostaje zatvoren – osuđen je na šest mjeseci “administrativnog pritvora” (klasifikacija koju Izrael koristi, pod vojnim zakonom, za zadržavanje osumnjičenika bez optužbe).

U izjavi objavljenoj na različitim društvenim medijima tijekom jučerašnjeg dana, Slobodni teatar je objavio priopćenje o nominaciji za Nobelovu nagradu, odavši i počast brojnim članovima kazališta koji su u posljednjim mjesecima i godinama bili zatvoreni ili ubijeni od strane izraelske vojske.

Priopćenje kazališta prenosimo u cijelosti:

Slobodni teatar AFP

‘Glas protiv diskriminacije i tlačenja’

Počašćeni smo da možemo objaviti da je Slobodni teatar nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Slobodni teatar umjetnički je pokret kojega omogućuje kolektivno djelovanje tisuća ljudi. Počeo je u izbjegličkom logoru Dženin u Palestini, ali se proširio diljem svijeta.

Nastavit ćemo biti inspirirani vizijom naših suosnivača, Juliana Mer Khamisa, ubijenog 2011. godine, i Zakarije Zubeidija, trenutno zatočenog u izraelskom zatvoru. Njih su dvojica sanjala o novoj generaciji umjetnika koji bi, iz srca logora Dženin, uzdizali svoje glasove protiv diskriminacije, okupacije i tlačenja. Naš pokret djece, mladih, žena i muškaraca nastavlja jačati, unatoč stalnim invazijama na logor Dženin i napadima na naše kazalište.

Danas su prošla dva mjeseca otkako je naš producent, Mustafa Sheta, odveden od strane izraelske vojske i zatvoren bez suđenja ili optužbe. Mustafa je jedan od mnogih u našem timu koji su žrtvovali svoju slobodu za cilj slobode izražavanja za sve. Nastavljamo zahtijevati Mustafino oslobađanje i oslobađanje svih palestinskih umjetnika i zatvorenika.

Dramska radionica u kazalištu Anadolu via AFP

‘Nastavljamo sanjati’

Ova nominacija je prilika da zahvalimo svakom palestinskom djetetu koje nas, s pozornice Slobodnog teatra, inspirira i potiče da nastavimo sanjati. U ovom trenutku želimo se prisjetiti i proslaviti živote naše kazališne djece, 17-godišnjeg Mahmouda Al-Sadija, 15-godišnje Sadeel Naghniyeh i 17-godišnjeg Yamena Mahmouda Nabila Jarrara, koji su stradali od strane izraelske vojske. Naša pozornica nastavlja odjekivati njihovim smijehom, nadama i maštanjem.

Zahvaljujemo svakom umjetniku, suradniku i studentu čija hrabrost, kreativnost i magija izgrađuju duboke korijene iz kojih naša obitelj nastavlja cvjetati i rasti. Izdvajamo i trenutak da se prisjetimo i proslavimo život Jehada Naghniyeha i Mohammada Matahena. Obojica su ubijena od strane izraelske vojske u studenom, kao i Mariam Abu Atyah (Um Mohammed), majka našeg kazališta, i Rabe Torokman, jedan od naših prvih studenata.

Njihova odsutnost ostavlja tešku tišinu, ali naše uspomene ispunjene su njihovim nestašlucima i radosti.

‘Snaga u najmračnijim trenucima’

Zahvaljujemo svakoj međunarodnoj prijateljskoj grupi, savezniku i umjetniku koji neumorno radi kako bi prenio poruku nade iz logora Dženin u svijet.

Vaše poruke brige, solidarnosti i odlučnosti daj nam snagu u našim najmračnijim trenucima.

Dok se svakodnevni pokolji nastavljaju u Gazi, invazije se nastavljaju i na Zapadnoj obali. Palestinci se suočavaju s progonom od rijeke do mora i potičemo sve da pozovu na kraj genocida nad Palestincima i da se zauzmu za jednakost, pravdu i oslobođenje.

Juliano je sanjao da će 3. intifada biti ona kulturna. Zahvaljujemo svima koji su ostvarili njegov san stvarnošću današnjice.