Peter Jackson ima novi projekt; na jesen kreće njegov dokumentarac o Prvom svjetskom ratu

Jackson je oduvijek fasciniran Prvim svjetskim ratom, sad ga želi približiti mlađim generacijama

FOTO: Wikimedia

Peter Jackson široj publici je poznat kao redatelj legendarne trilogije Gospodar prstenova koja je osvojila nevjerojatnih 17 Oscara. Novozelandski redatelj, i dobitnik tri Oscara, započeo je karijeru filmom Bad Taste iz 1987. gdje je uveo humor u zombie žanr. U međuvremenu je krenuo snimati ozbiljnije filmove, a u posljednje vrijeme okrenuo se i dokumentarcima, pa tako upravo snima dokumentarac o Prvom svjetskom ratu.

Koristit će originalne snimke iz rata

Još nema puno detalja o projektu, no najavljeno je da će se koristiti ekskluzivne snimke britanskih Imperial War Museumsa, muzeja koji se bave prošlosti ratova sa sjedištima u Londonu, Manchesteru, Duxfordu i Belfastu.

Premijera dokumentarca održat će se na BFI London Film Festivalu koji se održava od 4. do 15. listopada. Serijal će se izvorno prikazati na BBC One, koji je već najavio dodatni dokumentarac o tome kako se film snimao te ekskluzivne intervjue s Jacksonom.

‘Priča o običnim ljudima u neobičnim vremenima’

“Oduvijek sam bio fasciniran Prvim svjetskim ratom, a stogodišnja obljetnica mi se učinila kao jedinstvena prilika do dodam osobni doprinos toj posveti. Želio sam pronaći način da udahnem novi život u priče o običnim ljudima koji su živjeli u neobično vrijeme”, rekao je Jackson, a prenosi Deadline.

“Peter mi je odmah na početku rekao da želi snimiti film koji će iskustvo Prvog svjetskog rata približiti današnjoj mladeži. Oduševljeni smo što surađujemo s takvim fantastičnim redateljem na ovom revolucionarnom projektu”, rekla je Jenny Waldman direktorica 14-18 NOW, producentske kuće koja producira film.