Ako ste se pitali gdje poslušati (dobar) jazz u Zagrebu, mi smo pronašli to mjesto. I sjajno je

U Kinu Mosor će Zagreb Jazzorkestar svirati s velikim Neumeisterom

FOTO: jazzinphoto.files.wordpress.com

Nekada popularno kvartovsko zagrebačko Kino Mosor u Zvonimirovoj ulici 63 posljednjih je godina doživjelo različite prenamjene i pokušaje transformacije u koncertni prostor, ali ni jedan nije baš zaživio sve do dolaska Produkcije kulture Aplauz, koja je u nekadašnjem filmskom utočištu počela organizirati jazz koncerte i to ponedjeljkom, uobičajeno neprikladnim danom za večernji izlazak. No, s ovakvim programo to se sve brže mijenja, a ponedjeljak polako ali sigurno postaje najvažniji dan u tjednu za sve jazz sladokusce u metropoli.

Ovog ponedjeljka, 4. svibnja, ekipa iz Aplauza pripremila nam je zaista nesvakidašnji doživljaj! Tada se glazbom vraćamo gotovo 50 godina unatrag, jer je također bio ponedjeljak u jednoj davnoj veljači 1966., kada je u New Yorku održan prvi koncert orkestra Thada Jonesa i Mela Lewisa. “Iako su se sastali da bi održali samo tri koncerta, bend je nastupio i sljedeći ponedjeljak, i onaj nakon njega i tako skoro pola stoljeća, sve do dana današnjeg. Riječ je o poznatom ciklusu ‘Monday Nights’ legendarnog kluba Village Vanguard u New Yorku, a bend se danas zove Vanguard Jazz Orchestra.”, kaku kažu iz Aplauza.

Zagrebački Jazzokrestar će na glazbi Thada Jonesa raditi s idealnim instruktorom – Edom Neumeisterom, njezinim velikim poznavaocem, koji je 15 godina svirao s Duke Ellington Orchestra, a čak 19 godina s Mel Lewis Big Bandom. Ed Neumeister aktivan je kao skladatelj, aranžer i dirigent, ali i kompozitor filmske glazbe. Njegov aranžman “A Nigthingale Sang in Berkeley Square” bio je nominiran za nagradu Grammy, a publika će ga imati priliku čuti u zagrebačkoj varijanti ciklusa “Monday Nights”, koji počinje u 20:30 h. Nužno je rezervirati ulaznice na ulaznice@zagrebjazzorkestar.com. Uživajmo zajedno u vrhunskom jazzu.