Počeo je čuveni Sundance festival. Ovo su naslovi koji bi mogli konkurirati za pobjedu

Variety donosi listu od 16 filmova koji bi mogli postati pobjednici ovogodišnjeg Sundance Film Festivala

PARK CITY, UTAH - JANUARY 18: People walk past the Egyptian Theatre during the 2024 Sundance Film Festival on January 18, 2024 in Park City, Utah.   Dia Dipasupil/Getty Images/AFP (Photo by Dia Dipasupil / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Jučer je započeo filmski festival Sundance 2024., omiljen među entuzijastima nezavisnog filma. Čuveni festival traje sve do nedjelje, 28. siječnja, a tradicionalno označava početak ciklusa filmskih festivala u svijetu, uz mnoge filmske zvijezde koje već danima pristižu u Park City, panele o filmskoj industriji i premijere na crvenom tepihu, piše Variety.

Ovogodišnja selekcija festivala sadržava 53 kratka filma, 35 dokumentarnih dugometražnih i 83 igrana filma.

“Sundance se vratio u svoj svojoj planinskoj slavi, a s njim dolaze i očekivanja velikih studija i streaming servisa da će pronaći svoj novi hit; kao što su ranije na tom festivalu pronalazili filmove poput ‘Little Miss Sunshine’, ‘Brooklyn’, ‘Manchester by the Sea’ ili ‘The Big Sick’.

Nikad izazovnija ekonomija

Naravno, uspjeh na Sundanceu nužno ne dovodi do komercijalnog uspjeha ili Oscara. Čak su i neki od filmova iz 2023. koji su bili sklopili velike ugovore, poput filmova ‘Flora and Son’ Johna Carneyja ili ‘Eileen’ predvođenog Anne Hathaway, naišli na slabiji prijem publike.

Ekonomija nezavisnog filma nikad nije bila izazovnija. I dok su streaming servisi uklonili određeni pritisak oko prodaje na kino blagajnama, golema količina sadržaja koja je dostupna gledateljima otežava jedinstvenim ostvarenjima da se popnu na vrh,” piše Variety koji zaključuje članak listom od 16 filmova “koji se, ipak, čine u dobroj poziciji da budu pobjednici ovogodišnjeg Sundance Film Festivala.”

A Real Pain

Uloge: Jesse Eisenberg, Kieran Culkin, Will Sharpe, Jennifer Grey, Kurt Egyiawan, Liza Sadovy, Daniel Oreskes
Redatelj: Jesse Eisenberg

“Kombinacija Eisenberga i Culkina, glumaca specijaliziranih za uloge tinjajuće neuroze, čini se savršeno prikladnim za ovu priču o rođacima čija turneja kroz Poljsku u čast njihove bake izaziva ozbiljno obiteljsko rivalstvo.”

Super/Man: The Christopher Reeve Story

Redatelji: Ian Bonhôte i Peter Ettedgui

“Konačan portret zapanjujućeg, tragičnog i inspirativnog života Christophera Reevea ispričan je u suradnji s glumčevom obitelji i koristi se bogatim materijalom iz osobne arhive. Ovaj bi dokumentarac trebao biti jedan od najtraženijih na festivalu i čini se da ima ozbiljan potencijal za nagrade.

Ne samo da rasvjetljava Reeveov uspon do superzvijezde kao Supermana, već dokumentira i njegovu borbu da pronađe lijek za ozljede leđne moždine nakon što je postao kvadriplegičar poslije nesreće na jahanju. U ovim mračnim vremenima, ljudi trebaju heroje poput Reevea.”

Between the Temples

Uloge: Carol Kane, Jason Schwartzman, Dolly De Leon, Robert Smigel
Redatelj: Nathan Silver

“Kane i Schwartzman pravi su spoj u komediji o depresivnom pjevaču i njegovom 70-godišnjem učeniku. Dvojac je iznenađujuće dobro glumački povezan, i to bi trebalo oduševiti obožavatelje ovo dvoje glumaca koji konačno imaju priliku zasjati u središtu kadra — do sada smo ih obično gledali u živopisnim sporednim ulogama.”

Daughters

Redateljice: Natalie Rae i Angela Patton

“I najledenija srca na Sundanceu otopit će se na ovaj dirljivi dokumentarac o mladim djevojkama koje se pripremaju za poseban ples sa svojim očevima koji su u zatvoru. Film, koji prati razdoblje od osam godina, bori se protiv štetnih stereotipa o onima koji služe kaznu, ali sadrži i dovoljno tatinih šala da vam poboljša raspoloženje. Ipak, ne zaboravite maramice.”

Exhibiting Forgiveness

Uloge: André Holland, John Earl Jelks, Andra Day, Aunjanue Ellis-Taylor
Redatelj: Titus Kaphar

“Novi film u kojemu je zasjao André Holland nudi mu onu vrstu uloge o kojoj bi se moglo itekako govoriti uoči dodjele nagrada. Redatelj Titus Kaphar donosi priču o svjetski poznatoj umjetničkoj zvijezdi koju prošlost dohvaća na kućnom pragu, i to u vidu njegovog oca ovisnika koji se nada da će se pomiriti.”

Eno

Redatelj: Gary Hustwit

“Eno će se vjerojatno najteže prodavati na festivalu, ali možda je to ono što ga čini jednim od najuzbudljivijih ostvarenja. Dokumentarac je to o legendarnom glazbeniku i producentu Brianu Enou, koji je surađivao s Talking Headsima, Devom, Coldplayom i U2.

Važna začkoljica je u tome što film koristi umjetnu inteligenciju za svoje vizualne elemente koji se mijenjaju svakom projekcijom– što znači da se nikada neće prikazati isti film. Umjetna inteligencija u filmu je bila glavna točka prijepora u nedavnim radničkim štrajkovima u kojima su sudjelovali holivudski pisci i glumci. Tehnološki aspekt bi mogao biti privlačan za netradicionalne kupce, poput YouTubea, Conde Nast Entertainmenta i sličnih.”

Freaky Tales

Uloge: Pedro Pascal, Jay Ellis, Normani Kordei Hamilton, Dominique Thorne, Ben Mendelsohn, Angus Cloud
Redatelji: Anna Boden i Ryan Fleck

“Boden i Fleck, tim koji stoji iza voljenog indie hita ‘Half Nelson’ i blockbustera vrijednog milijarde dolara ‘Captain Marvel’, okupio je za ovaj film uvjerljivu glumačku postavu, uključujući Angusa Clouda, zvijezdu serije ‘Euforija’ koja je preminula prošle godine. ‘Freaky Tales’ odvija se tijekom jednog dana u Oaklandu, Kaliforniji, i pripovijeda četiri međusobno isprepletene priče koje će vas zaintrigirati.”

Gaucho Gaucho

Redatelji: Michael Dweck i Gregory Kershaw

“Filmaši koji stoje iza filma ‘Lovci na tartufe’ vraćaju se s ovim intimnim pogledom na zajednicu argentinskih kauboja i kaubojki, poznatih kao Gaučosi. Veličanstvena priroda i zadivljujuća kinematografija trebali bi privući nezavisne studije ili streaming servise koji traže vrhunsku umjetničku ponudu dokazanih kinematografskih majstora.”

Little Death

Uloge: David Schwimmer, Gaby Hoffmann, Dominic Fike, Talia Ryder, Jena Malone
Redatelj: Jack Begert

“Schwimmer utjelovljuje mračnu stranu Hollywooda kao scenarist koji prolazi kroz krizu srednjih godina kada se sudari s dvojicom poduzetnika u kamionu punom tacosa, koji su također i ovisnici o opioidima. Showbizz satira koju je producirao Darren Aronofsky dugometražni je prvijenac Begerta, upadljivog redatelja glazbenih spotova koji je, između ostalih, radio i s Kendrickom Lamarom.

Love Me

Uloge: Kristen Stewart, Steven Yeun
Redatelji: Sam i Andy Zuchero

“Stewart, u jednom od dva filma u kojima glumi na ovogodišnjem festivalu, i Yeun, tek nakon što je osvojio nagradu Emmy za ulogu u Netflixovoj seriji ‘Beef’, uvjerljiv su duo u ovoj znanstveno-fantastičnoj romantičnoj drami up-and-coming redatelja Sama i Andyja Zuchera. Priča koja se nalazi negdje između filmova ‘Wall-E’ i ‘Her’ odvija se dugo nakon izumiranja čovječanstva i prati plutaču i satelit koji se upoznaju na internetu i zaljubljuju.

My Old Ass

Uloge: Aubrey Plaza, Maddie Ziegler
Redatelj: Megan Park

“Ako već i naslov filma nije dovoljno provokativan, gluma omiljene Plaze iz serije ‘The White Lotus’ i podrška LuckyChap Margot Robbie, producentske kuće koja stoji iza ljetnih senzacija ‘Barbie’ i ‘Saltburn’, trebale bi bi zaintrigirati kupce na Sundanceu. Simpatična komedija o odrastanju odvija se ljeto prije nego što Elliot krene na koledž. Susreće sa starijom sobom nakon što se najede halucinogenih gljiva, što pokreće njezino smiješno putovanje i potragu za samospoznajom.”

Presence

Uloge: Lucy Liu, Julia Fox, Chris Sullivan, Callina Lang
Redatelj: Steven Soderbergh

“Ovaj triler pun obrata (biste li očekivali nešto drugo od Soderbergha, autora koji uživa u odmotavanju narativnih čvorova) u osnovi je film o ukletoj kući, samo što je ovaj put ispričan iz perspektive progonitelja, a ne ukletog.

Trideset pet godina nakon što je Soderbergh pomogao staviti Sundance festival na mapu svjetskih festivala s filmom ‘Seks, laži i videovrpce’, vraća se filmom ‘Presence’. Ako opravda hype koji već prati njegov film, Soderbergh bi se mogao vratiti s planine s još jednim velikim uspjehom.”

Thelma

Uloge: June Squibb, Richard Roundtree, Fred Hechinger, Parker Posey i Clark Gregg
Redatelj: Josh Margolin

“U 94. godini Squibb budi svoju unutarnju akcijsku heroinu glumeći baku koja se obračunava sa scammerima koji su je prevarili. Ova osvetnička komedija zvuči kao dobra zabava za publiku, ali i kao sjajna prilika za Squibb koja je trebala ovakvu glavnu ulogu, dostojnu njezinog talenta.”

The Outrun

Uloge: Saoirse Ronan
Redateljica: Nora Fingscheidt

“29-godišnja Ronan već iza sebe ima četiri nominacije za Oscara, pa je samo njezino ime dovoljno da izazove uzbuđenje. Adaptacija memoara Amy Liptrot, “The Outrun” usredotočuje se na Ronu, alkoholičarku koja se vraća kući u Škotsku nakon što je desetljeće provela u Londonu.”

Will & Harper

Uloge: Will Ferrell, Harper Steele
Redatelj: Josh Greenbaum

“Komičar Ferrell nije nužno prvo ime koje nam padne na pamet kad pomislimo na dokumentarce. Ali, omiljeni šaljivdžija dijeli svoju osobnu stranu u ovoj intimnoj, iskrenoj priči koju je režirao Greenbaum, redatelj koji stoji iza šašave komedije ‘Barb & Star Go to Vista Del Mar’.

Priča prati Ferrella i njegovog 30-godišnjeg najboljeg prijatelja dok odlaze na putovanje po zemlji nakon što se Steele outa kao trans žena.”

Veni Vidi Vici

Uloge: Laurence Rupp, Ursina Lardi, Olivia Goschler, Markus Schleinzer
Redatelji: Daniel Hoesl i Julia Niemann

“Ova mračna satira prati obitelj koja je toliko moćna i bogata da se klan tih milijardera doslovno može izvući i s ubojstvom. Zamislite ‘Američkog Psiha’ koji susreće ‘Succession’. Rane glasine o ovom filmu kažu da će polarizirati publiku i izazvati kontroverze u medijima, što je dobra vijest i za njegovu prodaju.”