Podcast umjetnom inteligencijom generirao legendarnog Georgea Carlina. Nasljednici su ih odmah tužili

Komičar koji je umro 2008. godine u 'zagrobnom' specijalu komentira aktualne teme

FOTO: screenshot YouTube

Nasljednici američkog komičara Georgea Carlina podnijeli su tužbu protiv medijske tvrtke koja stoji iza lažnog specijala u kojem se umjetnom inteligencijom rekreira njegov glas, stil i “materijal”. U tužbi podnesenoj saveznom sudu u Los Angelesu u četvrtak traži se da sudac naredi podcastu Dudesy da odmah ukloni jednosatni audio podcast imena “George Carlin: Drago mi je što sam mrtav”. U tom specijalu legendarni komičar, koji je umro još 2008. godine, sintetiziranim glasom komentira aktualna događanja.

Carlinova kći, Kelly Carlin, kritizirala je rad i opisala ga kao “loše izveden faksimil koji su ‘sklepali’ beskrupulozni pojedinci kako bi kapitalizirali popularnost koju je moj otac godinama gradio sa svojim obožavateljima”.

Što kažu tužitelji?

Kao tužitelji navedeni su Carlinovi nasljednici i Jerold Hamza, izvršitelj Carlinove oporuke. U tužbi se navodi kako su prekršena Carlinova prava na publicitet, kao i njegova autorska prava, a kao optuženici navedeni su podcast Dudesy i njegovi voditelji Will Sasso i Chad Kultgen.

“Nitko od optuženih nije imao dozvolu za korištenje Carlinova lika za ‘George Carlin Special’ generiran umjetnom inteligencijom, niti su imali licencu za korištenje bilo kojeg materijala zaštićenog autorskim pravima pokojnog komičara”, navodi se u tužbi.

Optuženici za sada nisu podnijeli prigovor, a za sada se ne zna jesu li angažirali odvjetnika. Dvojac koji stoji iza podcasta nije bio dostupan za komentar.

Autori su zadovoljni

Na početku specijalne emisije objavljene na YouTubeu 9. siječnja, glas koji se identificira kao AI engine koji koristi Dudesy, tumači kako je preslušao 50 godina Carlinovih materijala, te “dao sve od sebe da oponaša njegov glas, kadencu i stav”. Tvrdi i da bi ga teme koje se obrađuju u podcastu zanimale. Tužitelji kažu da ako se specijal zaista tako napravio, da to znači da su povrijeđena Calinova autorska prava.

Podcast je izbacio još jednu epizodu, kao što je to radio i sa sličnim projektima, u kojoj Sass i Kultgen predstavljaju i komentiraju lažnog Carlina. “Ono što smo upravo slušali bilo je sasvim prihvatljivo”, rekao je Kultgen, na što Sasso dodaje: “Da, to je zvučalo točno kao George Carlin”.

Ovakve tužbe bit će sve češće

The Independent ističe kako je ova tužba jedna od prvih ovakvih tužbi protiv sadržaja koji je generirala umjetna inteligencija, te da će ovakve tužbe biti sve češća pojava. Problemi koje može uzrokovati umjetna inteligencija bili su i jedna od glavnih točaka prošlogodišnjih štrajkova holivudskih pisaca i glumaca.

Josh Schiller, odvjetnik tužitelja, izjavio je da se “slučaj ne odnosi samo na umjetnu inteligenciju, već i na ljude koji koriste umjetnu inteligenciju za kršenje zakona, kršenje prava intelektualnog vlasništva i rugaju se uobičajenoj pristojnosti”.