Pokazalo se da je filmska industrija za žene još uvijek dosta nedostižna (barem kad je riječ o vodećim pozicijama)

Muškarci još uvijek dominiraju filmom, a žene su češće primorane skidati se

FOTO: screenshot

Jedno novo istraživanje pokazalo je da je vjerojatnost da ćemo u nekom holivudskom filmu vidjeti golu ženu triput veća od one da u njemu vidimo golog muškarca. Godišnje izvješće o statusu žena i djevojčica u Kaliforniji otkrilo je da se 26 posto glumica u 100 najisplativijih filmova u 2014. godini na velikom platnu pojavilo potpuno ili djelomično golo. Za razliku od njihovih muških kolega od kojih se pred kamerom skinuo tek mizerni postotak od 9 posto.

Zanimljivo je i da je u tek 12 posto tih filmova žena igrala glavnu ulogu, dok ukupni broj žena zaposlen u holivudskoj filmskoj industriji iznosi 23 posto. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Mount Saint Mary otkrilo je da iza kamera radi više žena nego muškaraca iako je tek 1 od 5 imala prilike glumiti, režirati, producirati ili pisati neki veliki film u posljednjih 15 godina.

https://www.youtube.com/watch?v=ajoEBxeilow&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DajoEBxeilow&has_verified=1

Ovo istraživanje potvrdilo je prethodna kojima pak je utvrđeno da se na setu prema ženama bolje odnosi samo ako je žena na čelu projekta. “Na projektima koje režiraju ili produciraju muškarci zaposleno je 7-15 posto scenaristica, redateljica ili producentica”, tvrde autori studije. “Na projektima koje vode žene u prosjeku radi 52 posto scenaristica, 35 posto producentica i 20 posto redateljica”, navodi se u istom istraživanju.

Situacija na televiziji bolja od situacije na filmu

Još jedna zanimljivost koju je ova studija otkrila odnosi se na razlike između rada u filmskoj i televizijskoj industriji. Izgleda da se televizija bolje prilagodila zahtjevom za većom zastupljenosti žena. Dokazuje to podatak da u filmovima omjer glumica koje govore 30 posto, a na televiziji taj postotak iznosi 42 posto.

No, činjenica je u da oba medija rasna raznolikost još uvijek alarmatno niska pa tako i u filmovima i na televiziji možemo vidjeti 74 posto bijelaca. Crnkinje igraju tek 15 posto uloga, a azijatkinje i latinoamerikanke glume tek 4 posto ženskih likova unatoč tome što su latinoamerikanci 2014. godine u Kaliforniji bili najveća demografska skupina.