Posljednje fotografije Marilyn Monroe, snimljene tri tjedna prije smrti, po prvi put idu u javnu prodaju

Slavnu glumicu snimio je jedan od najpoznatijih svjetskih fotografa George Barris

FOTO: George Barris/Dreweatts & Bloomsbury

Primjerci posljednjih fotografija Marilyn Monroe, snimljenih samo tri tjedna prije nego je preminula od navodnog predoziranja sredstvima za smirenje, će idućeg mjeseca biti prodani na ekskluzivnoj aukciji u Londonu. Monroe, koja je u tom trenutku imala 36 godina, pozirala je jednom od najpoznatijih fotografa svijeta i svom dobrom prijatelju George Barrisu sredinom 1962. godine.

Dio je to velike serije fotografija koje je Barris snimio, a koje su trebale završiti u velikoj monografiji o jednoj od najpoznatijih zvijezda na planeti. Knjiga nikada nije izašla jer se u cijelu priču umiješala tragedija. Marilyn Monroe pronađena je tri tjedna kasnije u svojoj kući u Los Angelesu, mrtva. Pogođen smrću svoje bliske prijateljice, Barris je odustao od knjige i odbio svaku zamolbu da se te posljednje fotografije velike zvijezde ikada objave.

Limitirana serija fotografija

25 godina kasnije Barris se predomislio i udružio s Edwardom Westonom, poznatim kolekcionarom fotografija poznatih, kako bi izdali seriju pod imenom ‘Last Photos’. Osam fotografija je napravljeno u limitiranoj seriji od 99 komada i sve su prodane kolekcionarima.

Ovo je prvi put da se ove fotografije nalaze na aukciji i da ih može kupiti bilotko. Iako se ne očekuju sulude cijene, pretpostavlja se da bi svaka od osam fotografija trebala postići barem deset tisuća kuna.

153 157 hero-portrait-marilyn-monroe-dreweatts-and-bloomsbury@2x 154 158 156 155 160