Posljednjih dana intenzivno se raspreda o Borgu iz Star Treka, evo malog vodiča i podsjetnika

Sedam najvažnijih stvari o poznatom izvanzemaljskom kolektivu iz Star Treka

FOTO: Screenshot/Youtube

Osim činjenice da netko u 2018. godini uistinu koristi Hotmail, iz mailova bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić saznali smo neobičnu sklonost njenih savjetnika – netko od njih, izgleda, ozbiljan je Trekkie (trekkie = fanatik TV serijala Star Trek, odnosno kod nas Zvjezdane staze). U prvom dijelu dopisivanja Ivicu Todorića oslovljavaju terminom “Borg”, nazivom jednih od ključnih protivnika u serijalu, da bi u kasnijoj korespondenciji isti termin počeli koristiti sami za sebe.

Ne znamo za vas, ali spomen Borga i prisjećanje na njihov jezivu uzrečicu “Otpor je uzaludan”, u dobrom dijelu naše reakcije budi neugodna sjećanja iz djetinjstva. Stoga smo odlučili iskoristiti priliku i podsjetiti se na nekoliko ključnih stvari o Borgovima. Za početak, ovaj klip:

https://www.youtube.com/watch?v=ljjFE0sTNeg

1. Borg je kolektiv koji želi savršeni svemir

Borgovci su, najjednostavnije rečeno, kibernetička bića, nešto između ljudi i androida. Nemaju slobodnu volju ni vlastitu personu, već funkcioniraju kao jedan veliki kolektivni um – sve što vidi jedan pripadnik Borga, vide svi ostali. Sve što zna jedan, znaju svi. Njihov je cilj stvaranje savršenog svemira, uvođenje reda u kaotični svijet, a to uglavnom rade kroz prisiljenu asimilaciju drugih živih vrsta, njihovih tehnologija i znanja. Ukoliko vas ugrabi Borg, sve što ste znali postaje kolektivno znanje Borga, radi čega su postali među najsnažnijim bićima u svijetu Star Treka.

2. Otpor je, to već dobro znamo, uzaludan

Stvar koju gotovo svi znaju kad se spomene Borg jest da je otpor prema njima uzaludan. U bezbroj slučajeva i epizoda, mogli smo čuti članove Borg kolektiva kako govore: “We are the Borg. You will be assimilated. Resistance is futile”, odnosno, “Mi smo Borgovci. Bit ćete asimilirani. Otpor je uzaludan”. Pri asimilaciji u kolektiv, na tijelo žrtava se postavljaju kibernetički implantati, koji mijenjaju tijelo iznutra, koristeći nanorobote ubačene u krvotok. Ovako:

Način rada tih implantata je različit od jednog do drugog pripadnika Borga, no svi imaju karakterističan izgled. Nakon asimilacije, koža im blijedi, te poprima sivkast odsjaj, zanemarujući prirodni kožni pigment. U punoj asimilaciji, dronovi bi mogli funkcionirati dulji period bez zraka, zaklona, vode i hrane. Ti, recimo to tako, bionički zombiji mogli bi u bilo kojoj situaciji, u bilo kojim uvjetima, odano služiti kolektivu.

3. Njihovi glasovi progonili su nas u djetinjstvu

Nije problem samo u tome što su Borgovci rekli, već i kako su to rekli. Njihov način govora je hladan, bezosjećajan i posve mehaničan. Mješavina je više glasova koji su prisilno harmonizirani kako bi zvučali kao jedan. Dakle, Borgovci ne samo da nemaju svoje mišljenje, već si svi zvuče isto.

4. Na čelu kolektiva je Borg Queen

Borg ipak ima jednu vrhovnu figuru, takozvanu Borg Queen. Ona je jedina pripadnica Borga koja ustvari ne pripada kolektivu, već ima svoju slobodnu volju. Međutim, budući da je kraljica centralna figura Borgovaca, ona upravlja kolektivom. Kraljica sebe smatra “početkom i krajem, jednom koja je toliko više njih. Ja sam samo Borg.”, kao što je rekla u Star Trek: First Contact iz 1996. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHlIjI

Članove kolektiva često naziva svojim dronovima. Iako sebe smatra individualcem, ona je ipak član tog ogromnog, ulančanog kolektiva. Kraljica, pa time i njeni dronovi, imaju samo jedan cilj: unošenje reda u kaos. Problematično je samo što je kraljičino poimanje reda sasvim drugačije od pojma reda ostataka svemira.

5. I bez kraljice Borgovci su i dalje opasni

Kada bismo kraljicu Borgova smatrali čovjekom, doimala bi se hladnokrvnom. Ona bi učinila bilo što, samo da očuva svoj kolektiv. Dronovi su bića bez ikakvih emocija, no kraljica je veoma energična. Kada je potrebno, kraljica koristi psihološke taktike, kao iznuđivanje i čisto zastrašivanje kako bi dobila ono što želi. Svakoj vladavini dođe kraj, a kraj kraljice Borga došao je s njenom smrti, koja na kolektiv nije imala nikakav utjecaj. Kada borgovski dron umre, njegova sjećanja se i dalje nalaze unutar kolektivnog uma. Dronovi Borga su sposobni funkcionirati bez svoje kraljice na bilo koji period, stvarajući svoj zasebni kolektivni um.

6. Upozorenja o Borgu bila su ignorirana

Pipničarka iz brodske birtije Enterprisea Guinan znala je jako puno o Borgu, dok još nitko nije ni čuo za njih. Guinan je pripadnica El Aurian vrste, dubinski povezane sa svemirom koja predosjeća budućnost. U jednoj epizodi posjela je Jean-Luc Picarda i obznanila mu da će stvari imati “atipičan kraj”. Iako se taj razgovor dogodio nakon preživljavanja strašne nesreće, Guinan je bila zabrinuta što su uopće sreli Borgovce. “Znaju da postojite”, rekla je Guinan Picardu. “Doći će po vas” nastavila je Guinan, na što je Picard kao iz topa ispalio “možeš se kladiti na to”. Guinanova vrsta bila je gotovo posve uništena napadom Borga i prisilnom asimilacijom, stoga zna o čemu priča.

https://www.youtube.com/watch?v=Hhm9kPNm2dg

7. Kako je legendarni Picard postao Borg

Borgovci su kasne 2366. godine pokušali asimilirati najvećeg heroja Zvjezdane flote, kapetana Jean-Luc Picarda. Borgovci su Picardu predvidjeli zadaću medijatora, koji bi trebao ostalim vrstama prenositi poruke kolektiva Borg. Cilj joj je bio asimilirati zemljane, te dovesti ih pod njenu kontrolu. Kraljica mu je, u svojoj svemirskoj letjelici oblika kocke ponudila i ravnopravno mjesto uz nju, te mu nadjenula ime Locutus of Borg. Kraljica je asimilacijom dobila sva Picardova sjećanja i iskustva, što je Borgovcima dalo veliku taktičku prednost.

https://www.youtube.com/watch?v=JIQmfwe3YAM

Međutim, asimilacija je dvosmjerna cesta, stoga je Picard i dobio mnogo saznanja o Borgovom kolektivu. Spajanjem s kolektivom, Picard je mogao putem svojeg Enterprise D svemirskog broda uništiti povezanost s kraljicom, te posve uništiti njenu svemirsku kocku. Picardovi implantati, pa time i povezanost s kolektivom Borg su raskinuti, no njegova povezanost, zauvijek ga je proganjala. Picard se odlučio povući na svoje selo u Francuskoj, gdje se na kraju, pomirio sa situacijom.