Nekad je nužno odabrati stranu

Poznata redateljica Sofia Coppola režirat će u Rimu operu La Traviata

Kostime će raditi modni dizajner Valentino, a scenografiju Nathan Crowley

US director Sofia Coppola poses during the photocall of her latest film "The Bling Ring" in Rome on September 17, 2013. AFP PHOTO / TIZIANA FABI / AFP / TIZIANA FABI
FOTO: AFP

Američka redateljica Sofia Coppola imat će ove godine svoj debi kao operna redateljica. Ona će, naime, u Rimskoj operi postavljati Verdijevu La Traviatu. Kostime za njezinu produkciju La Traviate radit će poznati modni dizajner Valentino koji je poznatu redateljicu i nagavorio da se priključi projektu. Scenografiju će raditi Nathan Crowley, čovjek koji se proslavio radom na posljednjim nastavcima filmske franšize o Batmanu.

“Nova Traviata bit će monumentalni događaj”, rekao je ravnatelj Opere Carlo Fuortes. “Bit će ovo prvi put da se Fondazione Valentino Garavani i predsjednik modne kuće Valentino Giancarlo Giammetti upuštaju u ovaj posao.” Premijera opere zakazana je za 24. svibnja.

Dugačak niz neuspjeha konačno je prekinut

Ovo su inače sjajne vijesti za ovu opernu kuću koja se za publiku, ali i ugledne goste dugo bori s mnogo poznatijom La Scalom. Ali najveći udarac toj kući zadao je pred dvije godine poznati talijanski dirigent Riccardo Muti nakon što je zbog brojnih konflikata povukao svoje dvije produkcije s repertoara.

Njegovo povlačenje izazvalo je skandal koji je ukazao na katastrofalno stanje u talijanskoj operi, na što se morao osvrnuti i tadašnji talijanski ministar kulture Dario Franceschini. Čak je i njezin ravnatelj Fuortes tad bio prisiljen priznati da je operna kuća kojom upravlja postala “metafora Italije koja ne funkcionira, Italije pune problema”.