Nekad je nužno odabrati stranu

Poznati talijanski muzej ima zgodnu strategiju; javno proziva Njemačku da vrati sliku koju su ukrali nacisti

Sliku Vaza s cvijećem nizozemskog slikara Jana van Huysuma ukradena je u vrijeme Drugog svjetskog rata

FOTO: Gallerie Uffizi /Twitter

Direktor Galerie Uffizi, poznatog muzeja u Firenzi, zatražio je u utorak od Njemačke povrat slike nizozemskog slikara iz XVIII. stoljeća Jana van Huysuma, koju su nacisti ukrali tijekom Drugog svjetskog rata.

“Upućujemo poziv Njemačkoj da 2019. konačno Galeriji Uffizi vrati slavnu ‘Vazu s cvijećem’ nizozemskog slikara Jan van Huysuma koju su ukrali nacisti”, piše u priopćenju Eike Schmidt, direktor muzeja, koji je njemački državljanin.

Slika se trenutno nalazi kod jedne njemačke obitelji

On je pojasnio da se slika trenutačno nalazi kod jedne njemačke obitelji, koja je ni nakon brojnih zahtjeva Italije još nije vratila muzeju. Radi se o ulju na platnu dimenzija 47×35 cm koje potpisuje Jan van Huysum (1682.-1749.), slavni slikar mrtvih priroda. Slika je ukradena tijekom rata i prebačena u Njemačku gdje joj se gubi trag, a pronađena je 1991. nakon njemačkog ujedinjenja, objasnio je Eike Schmidt.

“Zbog tog slučaja koji zahvaća baštinu Galerie Uffizi, rane Drugog svjetskog rata i nacističkog terora još nisu zacijelile”, dodao je. Do povrata originala u Firenzu, izložena je crno-bijela reprodukcija slike uz oznaku “ukradena” na talijanskom, engleskom i njemačkom kao i kratki tumač da su “djelo ukrali vojnici nacističke vojske 1944. i da se danas nalazi u jednoj njemačkoj privatnoj kolekciji”.