Predstava kojom se Mira Furlan trebala vratiti u hrvatsko kazalište je otkazana

Glavni glumac se razbolio pa je Kazalište odlučilo postaviti drugi naslov

21.12.2011., Zagreb - Glumica Mira Furlan u Booksi predstavila svoju knjigu "Totalna Rasprodaja".  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci na početku ove kazališne sezone objavilo je senzacionalnu vijest da se nakon 24 godine izbivanja s pozornica neke nacionalne kazališne kuće vraća Mira Furlan. Zadnji put smo je gledali 2002. kad je na Brijunima igrala Medeju. U rujnu se tako govorilo da će igrati u kultnoj drami Edvarda Albeeja Tko se boji Virginije Woolf uz bok ništa manje poznatog doajena jugoslavenskog glumišta Radka Poliča. Predstavu je trebala režirati Nada Kokotović.

Govorim u prošlom vremenu jer nam je upravo iz spomenutog kazališta javljeno da su se planovi za ovogodišnje dramske premijere riječkog HNK-a silom prilike promijenili. Albeejev naslov je, naime, skinut s repertoara zbog bolesti slovenskog glumca, a zamijenit će ga Kasandra Christe Wolf. Međutim, dobre vijesti su da bi Furlan i dalje trebala igrati naslovnu ulogu u predstavi koju će režirati Kokotović.

Riječka inscenacija Kasandre će inače biti hrvatska praizvedba ovog komada o antičkoj proročici. U suvremenom čitanju ove klasične priče, kojem ćemo svjedočiti 15. ožujka, redateljica bi na pozornici trebala prikazati borbu žene za samostalnost prožetu svim onim problemima (klasni, rodni, spolni, vjerski…) sadašnjice koju će ovu priču učiniti aktualnom. Ostatak glumačke postave u ovom trenutku još uvijek nije poznat.